Menu
Folk kan dra på hytta i påsken hvis de tar ekstra smittevernhensyn. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Ikke hytteforbud, men strenge begrensninger på påskefjellet

Påsketur fra hytte til hytte anbefales ikke i år ettersom det innebærer betydelig økt risiko for smittespredning. Alle unødvendige utenlandsreiser frarådes.

Av NTB | 12.03.2021 13:53:15

Medisin og helse: Helseminister Bent Høie (H) og justisminister Monica Mæland (H) la fram råd og regler for påskeferien fredag, på dagen ett år etter at regjeringen først innførte strenge smitteverntiltak.

– Selv om reiser til fritidseiendommer i Norge ikke anses som nødvendige, kan folk dra på hytta i påsken hvis de tar ekstra smittevernhensyn. Vi anbefaler da å gjøre innkjøpene på forhånd, unngå kollektivtransport hvis det er mulig og å holde avstand til andre, sier Høie.

Turer fra hytte til hytte anbefales ikke, og folk blir bedt om å reservere ubetjente hytter på forhånd. Hvis hytter ligger vanskelig til, og det kan bli vanskelig for helsevesenet å komme til dem dersom det blir behov for helsehjelp, bør det bli vurdert å stenge tilgangen til dem, skriver regjeringen en pressemelding.

Høie anbefaler at folk har færre kontakter enn vanlig, og at møter og aktiviteter skjer utendørs.

Alle som er syke, bør holde seg hjemme i påsken, og alle som blir syke på hytta, bør dra hjem. De som venter på testsvar, må også holde seg hjemme.

Noen vil havne i smittekarantene som ødelegger planene om tur på påskefjellet. De bes om å holde seg hjemme.

– Det er ikke greit å ta halve karantenen hjemme og halve karantenen på fjellet, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på regjeringens pressekonferanse.

Folkehelseinstituttet har ikke regnet på hvor stor smittespredning som kan oppstå i kommuner med mindre smitte, når det kommer folk fra områder med mer smitte.

Alle unødvendige utenlandsreiser frarådes, og alle som reiser på slike turer, må i karantenehotell når de vender hjem.

Folkehelseinstituttets Line Vold uttalte på regjeringens pressekonferanse fredag at folk bør lese seg opp både på hjemkommunens og hyttekommunens smitteverntiltak, og at de følger de strengeste.

Regjeringen kommer også med en særlig oppfordring til dem som bor i områder med mye smitte, for eksempel Oslo, om å unngå hoteller og andre overnattingssteder. Reiselivsaktørene blir bedt om å begrense tilgangen til fellesarealene på slike steder.

(©NTB)

Flere nyheter: