Menu
Bikinikravet i beachhåndball er borte fra IHFs vedtekter. Foto: Heiko Junge / NTB

IHF dropper bikinikrav – men skiller fortsatt mellom kjønnene

Kvinnelige beachhåndballspillere trenger fra neste år ikke lenger å spille i bikini, men møter krav om tettsittende singlet og kort, stram shorts.

Av NTB | 11.10.2021 15:22:38

Sport: Det kommer fram i det reviderte regelverket fra Det internasjonale håndballforbundet (IHF) om bekledning i beachhåndball.

I helgen ble det skrevet at IHF-styret har innstilt på en regelendring foran kongressen i november, men allerede nå er regelen endret i forbundets vedtekter med ikrafttredelse fra 1. januar neste år.

Endringen innebærer at kvinnene slipper å spille i bikinitruse og -topp, men i stedet kan bruke singlet og kort shorts. Men det gjøres fortsatt forskjell på menn og kvinner i grenen.

– Man kan lure på hvorfor shortsene ikke skal være like. Det har jeg ikke et svar på, men i det store bildet er dette et veldig godt steg i rett retning, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio til NTB.

Madeleine Gustafsson, U-landslagstrener for Sverige, synes regelen fortsatt er merkelig.

– Det er vanskelig å svare på hvorfor det kom en endring. Hvorfor må det være «tight», og hvor tight? Hvem skal bedømme om det sitter tight på meg eller noen andre, det gjenstår jo å se. Jeg synes at det er merkelig at de bruker ordet tight i regelverket, sier hun til TT.

Lio synes også det er vanskelig å forstå formuleringen om tettsittende bekledning.

– Vi må finne ut om det er noen begrunnelse for det. Det tror jeg ikke. Jeg skal snakke med spillerne samt styret og ledelsen i Norges Håndballforbund om dette. Deretter skal vi lande på en strategi, sier Lio.

– Her sover de i timen. Det er skammelig og urimelig overfor jentene. Hver sommer jeg har vært president siden 2015, har jeg svart på spørsmål om dette og ikke snakket om medaljer de har hentet og gode forestillinger de har gjort, sa Lio til NTB om saken den gang.

Noen måneder senere takker han det norske laget for å ha vært modig.

– Jeg tror ikke vi hadde oppnådde dette om ikke jentene hadde vært krystallklare i sine gode og spenstige valg i sommerens mesterskap. Måten de håndterte det på, har hatt veldig stor effekt, påpeker Lio.

I Danmark sier forbundsleder Morten Stig Christensen at han er fornøyd med at bikinikravet er fjernet, men også han stusser over ordlyden i de nye reglene.

– Dette er absolutt et stort skritt mot mer likestilling i beachhåndball. Dog undrer jeg meg over at det stadig gjøres forskjell på menn og kvinner. Det er rom for forbedringer, og det vil vi jobbe videre for, sier Christensen.

IHF skriver at herrene skal spille i singleter og shortser som ikke går lenger ned enn ti centimeter over knærne. Kvinnene ilegges krav om en kroppstilsittende singlet og korte tights-shortser som maksimalt går ned til midten av låret.

Debatten rundt bikinikravet i beachhåndball tok virkelig fyr i sommer, da Norges kvinnelag i EM valgte å spille bronsekampen i kort shorts i stedet for bikinitruse. Laget ble straffet med 15.000 kroner i bot, og det vakte sterke reaksjoner både her til lands og internasjonalt.

(©NTB)