Menu
Med mindre det kommer store endringer i politikken, tror IEA at etterspørselen etter olje vil øke hvert år de neste fem årene. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

IEA tror på oljerekord i 2026

Verdens etterspørsel etter olje vil være tilbake til samme nivå som før pandemien om to år og bli rekordhøy i 2026, anslår Det internasjonale energibyrået.

Av NTB | 17.03.2021 10:53:32

Medisin og helse: Oljemarkedet og verdensøkonomien er i ferd med å hente seg inn etter koronapandemien, skriver IEA i sin årsrapport.

– Krisen førte til en historisk nedgang i den globale etterspørselen etter olje, men ikke nødvendigvis en varig nedgang, sier IEA-sjef Fatih Birol.

Ifølge anslag for de neste fem årene vil etterspørselen i 2023 være like høy som i 2019, og den vil fortsette å vokse etter det.

Likevel påpeker byrået at pandemien har tvunget fram endringer som mer hjemmekontor og mindre reising, noe som gjør at de nedjusterer sine prognoser. De peker også på at mange regjeringen ønsker en bærekraftig gjenreising og en raskere vei mot en lavkarbonfremtid.

– Dersom myndighetene følger opp med en sterkt politikk for raskere overgang til ren energi, kan oljetoppen komme tidligere enn ventet, tror IEA.

– Men det vil kreve store politiske endringer og raskere atferdsendring. Uten det vil etterspørselen fortsette å øke hvert år fram til 2026, sier Birol.

(©NTB)

Flere nyheter: