Menu
Presidentkantene i Norges Idrettsforbund Sven Mollekleiv (fra venstre), Berit Kjøll og sittende president Tom Tvedt vil få en mulig OL-søknad å arbeide med. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet

Norsk idrett åpnet lørdag for et mulig nytt vinter-OL i Norge. Idrettstinget var positivt til at saken skal utredes.

Av NTB | 25.05.2019 14:19:26

Sport: Første mulighet vil i så fall være lekene i 2030. Det var to forslag som gikk på omtrent samme tema på tinget på Lillehammer. Disse kom fra Idrettsstyret og idrettskretsene i Hordaland, Trøndelag, Oppland og Telemark.

Så ble idrettskretsenes forslag trukket lørdag formiddag. I stedet støttet de fire kretsene Idrettsstyret. Vedtaket ble gjort enstemmig og etterfulgt av applaus i tingsalen.

Der satt også Johann Olav Koss, OL-helten fra 1994. Han er innstilt som en av to visepresidenter før søndagens valg. Skulle Norge få OL i 2030, vil norske utøvere få sjansen til å konkurrere foran sitt hjemmepublikum akkurat som Koss gjorde det.

– OL er jo noe helt spesielt for alle utøvere, og jeg tror også norsk idrett kan dra nytte av om Sverige skulle får lekene i 2026. Den geografiske nærheten vil kunne gjøre at man føler seg med på festen selv som nabo, sier Koss til NTB.

Det betyr at det om ikke lenge kan startes sonderinger med tanke på å sjekke ut om det er grunnlag for en norsk søknad.

– Selv om en norsk søknad for 2030 vil kunne bety to OL på rad i naboland, tror jeg absolutt det er en mulighet for at Norge vil kunne nå fram. Alle tilskuerne og festen i forbindelse Lillehammer-lekene er noe IOC ønsker seg tilbake til. Det har vært sårt savnet helt siden 1994 i vinterlekene, sier Heiberg og trekker opp en mulighet rundt «Oslo, Lillehammer og Trondheim».

Stockholm/Åre og Milano/Cortina d’Ampezzo er eneste søkere til 2026-lekene. Tildelingen skjer i juni.

Arrangøren av OL tar også på seg ansvaret for Paralympics.

– Dette er fullt gjennomslag for oss, Nå har vi fått tilslutning til å fortsette arbeidet med å se på muligheten for å arrangere OL og Paralympics i Norge i fremtiden. Det er helt klart at denne utredningen forutsetter at et PL/OL på norsk jord, skal være helt annerledes enn det vi har sett de siste årene, sier idrettskretsens leder Helge Johnsen i en pressemelding.

Norge har arrangert vinter-OL to ganger tidligere. Det var i 1952 (Oslo) og 1994 (Lillehammer).

Norges IOC-veteran Gerhard Heiberg sa nylig dette til NTB:

Blant dem som er fornøyde med vedtaket på helgens ting er Hordaland Idrettskrets.

(©NTB)

Flere nyheter: