Menu
Norges idrettsforbund ved idrettspresident Berit Kjøll ønsker utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett Foto: Geir Olsen / NTB

Idrettsforbundet ønsker utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett

Styret i Norges idrettsforbund fattet i et ekstraordinært møte lørdag, et vedtak om å ønske utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett internasjonalt.

Av NTB | 26.02.2022 13:48:41

Sport: «Russlands angrep på det ukrainske folk og brudd på folkeretten krever internasjonal fordømmelse og sanksjoner. Det er derfor NIFs klare mening at russiske og hviterussiske utøvere ikke skal delta i internasjonale idrettsarrangementer utenfor Russland og Hviterussland, samt at russiske og hviterussiske idrettsledere suspenderes fra sine internasjonale posisjoner», heter det i vedtaket.

Det skjer dagen etter at verken Det internasjonale skiforbundet (FIS) eller Norges idrettsforbund (NIF) ville utestenge russiske utøvere. Lørdag gjør NIF vending i saken, og inkluderer også samtidig all idrett.

«Norges idrettsforbund følger utviklingen i den svært alvorlige og tragiske situasjonen som utspiller seg i Ukraina», heter det videre i pressemeldingen.

Lørdag ble det klart at Skiforbundet ikke ønsker at russiske utøvere skal delta i kommende verdenscuprenn og verdensmesterskap på norsk jord. Det støttet kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Nå er det klart at også NIF stiller seg på samme side.

Styreleder i forbundet, Hans Natorp, mener at idretten skal være en del av EUs sanksjoner mot Russland, og mener at invasjonen av Ukraina også bør få konsekvenser for landets utøvere.

– Russlands angrep på den ukrainske nefolkningen er total uakseptabel og krever internasjonal fordømmelse og sanksjoner. Derfor er vår holdning klar; Russland og Hviterussland skal utelukkes fra all internasjonal idrett, sier han i en pressemelding.

Han sier videre at dansk idrett jobber på høytrykk både nasjonalt og internasjonalt for å sanksjonere russerne.

«Norsk idrett vil offensivt støtte ytterligere internasjonalt koordinerte sanksjoner mot Russland og russisk og hviterussisk idrett i tiden som kommer».

Senere lørdag ble det klart at også Det danske idrettsforbundet (DIF) ønsker Russland og Hviterussland utestengt fra all idrett.

(©NTB)