Menu
Idrettspresident Berit Kjøll sier at utøvernes sikkerhet og helse trumfer alle andre hensyn når det besluttes om Norge sender utøvere til OL og Paralympics. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Idrettsforbundet om Tokyo-OL: – Sikkerhet og helse trumfer alle andre hensyn

Norges idrettsforbund slår i en pressemelding fast at hensynet til utøvernes sikkerhet og helse trumfer alle andre hensyn ved deltakelse i OL og Paralympics.

Av NTB | 19.03.2020 16:47:01

Sport: Sikkerhet og helse settes først i vurderingen av hvorvidt norske utøvere skal delta i idrettskonkurranser både nasjonalt og internasjonalt, og da gjelder det selvsagt også Tokyo-lekene. Inntil videre er planen å delta.

– Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) følger kontinuerlig de helsefaglige og sikkerhetsmessige rådene og anbefalingene som kommer fra både internasjonalt og nasjonalt hold når vi gjør våre vurderinger om norsk deltakelse i OL/PL i Tokyo, sier idrettspresident Berit Kjøll.

– IOC har etablert en beredskapsgruppe vedrørende koronavirusutbruddet og vurderinger rundt gjennomføringen av lekene i Tokyo. Den består av arrangøren, myndighetene i Tokyo, japanske myndigheter, Verdens helseorganisasjon og IOC. Vi har tillit til at denne gruppen gjør ansvarlige vurderinger, selvsagt også de helsefaglige.

Foreløpig er beskjeden fra IOC og IPC at man vil gjennomføre OL og Paralympics som planlagt, og NIF forholder seg enn så lenge til det.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø deltok onsdag på vegne av NIF i et felles telefonmøte med IOC og de øvrige europeiske olympiske komiteer, med fokus på oppdatert status. Ingen nasjonale OL-komiteer tok da til orde for avlysning eller utsettelse av OL.

I tillegg har IOC denne uken avholdt tilsvarende møter med de internasjonale særforbundene (tirsdag) og med IOCs utøverkomité. Mange uttrykte bekymring for den alvorlige situasjonen verden er i, men heller ikke i disse møtene ble det tatt til orde for å avlyse eller utsette OL på det nåværende tidspunkt.

Det gjøres klart at Olympiatoppen har en tett og god dialog med NIFs utøverkomité og at utøvernes stemme vil bli en del av beslutningen om å sende utøvere til OL/Paralympics.

– Våre utøvere vil derfor, i lys av den informasjonen som foreligger nå, forberede seg på at mesterskapet avvikles som planlagt. Det gjøres i regi av Olympiatoppen innenfor de retningslinjer som til enhver tid foreligger, sier Kjøll i pressemeldingen.

– Koronavirussituasjonen er høyst uoversiktlig, og den endrer seg fra dag til dag. Hvordan den utvikler seg de neste ukene, både i Norge og i andre deler av verden, er vanskelig å vite. Vi vil til enhver tid forholde oss til de nasjonale internasjonale pålegg og anbefalinger fra ansvarlige helsemyndigheter og andre relevante myndighetsorganer i denne saken, sier Kjøll.

(©NTB)

Flere nyheter: