Menu
Orkanen Ida har stått for store ødeleggelser i Louisiana. Foto: Hilary Scheinuk / The Advocate via AP / NTB

Ida kan utløse tidenes største orkan-regning

Orkanen Ida, som rammet USAs golfkyst i helgen, kan bli den mest kostbare værkatastrofen som har funnet sted, ifølge anslag fra FN.

Av NTB | 01.09.2021 14:22:07

Ulykker og naturkatastrofer: Fire personer er bekreftet omkommet som følge av Idas herjinger, men dødstallet ventes å stige.

I delstatene Louisiana og Mississippi er arbeidet fortsatt i gang med å få oversikt over omfanget.

– Det er sannsynlig at de økonomiske kostnadene kan bli høyere enn det orkanen Katrina sto for, sier Petteri Taalas, leder for FNs meteorologiorganisasjon (WMO).

Taalas viser til at Ida slo ut strømforsyningen til over 1 million strømabonnenter i Louisiana.

Det er 16 år siden Katrina traff den samme delen av landet og forårsaket omfattende ødeleggelser. Katrina ødela store deler av New Orleans og tok livet av mer enn 1.800 mennesker og har blitt ansett som den mest kostbare værrelaterte katastrofen i verden til nå.

Taalas mener det vil ta minst én måned før man har full oversikt og kan legge fram et estimat over kostnadene knyttet til Ida.

Mami Mizutori, som leder FNs kontor for kriserisikoreduksjon, tror også at Ida-regningen blir stor.

– Det økonomiske tapet kommer absolutt til å bli ganske så stort, men den gode nyheten er at dødeligheten har vært svært, svært lav, og det er fordi New Orleans og Louisiana har investert i forebygging, sier hun.

Etter Katrina ble det investert om lag 125 milliarder kroner til bygging av flommurer og diker som del av et nytt system for å redusere ødeleggelser fra kommende ekstremvær.

(©NTB)

Flere nyheter: