Menu
Evo Morales var president i Bolivia fra 2006 til 2019. I 2010 besøkte han Norge. Foto: Morten Holm / NTB

ICC vil ikke etterforske Evo Morales

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har avslått en forespørsel fra Bolivia om å etterforske landets tidligere president Evo Morales.

Av NTB | 14.02.2022 22:42:22

Politikk: Bolivias daværende regjering ba i september 2020 ICC om å etterforske Morales og personer som organiserte omfattende demonstrasjoner for forbrytelser mot menneskeheten.

Ifølge regjeringen ledet protestene, der en rekke veier ble blokkert, til at 40 koronapasienter døde fordi demonstrantene hindret leveranser av oksygen til sykehus.

ICC avviser forespørselen og sier at de påståtte handlingene faller utenfor domstolens mandat.

– Etter en grundig og uavhengig vurdering av tilgjengelig informasjon, har jeg besluttet at kriteriene som er nedfelt i Roma-statuttene for å åpne etterforskning, ikke er til stede, sier ICCs sjefaktor Karim Khan.

– Jeg har konkludert med at de påståtte handlingene ikke innebærer forbrytelser mot menneskeheten, sier Khan videre.

Sosialisten Morales var president fra 2006 til 2019, da han ble presset til å gå av etter omfattende demonstrasjoner og anklager om valgfusk og brudd på grunnloven fra høyresiden og militæret.

Overgangsregjeringen som tok over utstedte arrestordre på ham, men den ble opphevet kort tid etter at sosialistpartiets kandidat Luis Arce vant presidentvalget i oktober 2020.

(©NTB)

Flere nyheter: