fbpx
Menu
Ni tyrkiske aktivister ble drept da israelske kommandosoldater i 2010 bordet skipet Mavi Marmara, som var på vei til Gazastripen med nødhjelp. Foto: AP / NTB scanpix

ICC skal på nytt vurdere Israels angrep mot Mavi Marmara

Sjefanklageren ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) skal på nytt vurdere om det bør reises sak mot Israel for angrepet mot skipet Mavi Marmara.

Av NTB | 02.09.2019 23:06:14

Kriminalitet og rettsvesen: Ni tyrkiske aktivister ble drept da israelske kommandosoldater i 2010 bordet skipet som var på vei til Gazastripen med nødhjelp.

En tiende aktivist døde i 2014 av skadene han fikk under angrepet, etter å ha ligget fire år i koma. Bordingen av det tyrkiske skipet skjedde i internasjonalt farvann.

ICCs sjefanklager Fatou Bensouda medga i 2014 at det trolig ble begått krigsforbrytelser under bordingen, men konkluderte med at disse ikke var alvorlige nok til å rettferdiggjøre etterforskning og en eventuell sak mot Israel.

Året etter konkluderte dommerne ved domstolen at Bensoudas begikk «avgjørende feil» og krevde derfor at saken ble tatt opp til ny vurdering.

I 2017 fastholdt Bensouda sin beslutning, men gjentok også at de israelske kommandosoldatene trolig begikk krigsforbrytelser om bord i Mavi Marmara.

For tredje gang konkluderer nå dommerne i Haag med at Bensouda må revurdere sin beslutning og på nytt vurdere om det ikke bør reises sak mot Israel som følge av angrepet.

– Sjefanklageren må revurdere sin beslutning innen 2. desember 2019, heter det i en uttalelse fra dommerne.

Israel betalte i 2016 drøyt 160 millioner kroner i erstatning til de etterlatte etter ofrene for kommandoraidet, mot at Tyrkia droppet saken de truet med å føre mot de israelske soldatene som deltok.

(©NTB)

Flere nyheter: