Menu
En mann går blant ruinene av et hus i en by utenfor hovedstaden Kyiv etter at et russisk missil traff stedet. Arkivfoto: Vadim Ghirda / AP / NTB

ICC åpner etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Ukraina

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) bekrefter å ha iverksatt etterforskning av potensielle krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Ukraina.

Av NTB | 02.03.2022 23:57:27

Politikk: ICC har begynt å samle inn bevis for saken, bekrefter hovedanklager Karim Khan sent onsdag kveld, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det bekreftes også på ICC sine nettsider.

– Det er rimelig grunnlag for å tro at både påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten har blitt begått i Ukraina siden 2014, har Khan tidligere sagt i en uttalelse.

39 av domstolens medlemsland hadde etterspurt en slik etterforskning, inkludert Norge.

– Kampen mot straffrihet står sentralt i norsk utenrikspolitikk. Vi står nå overfor ulovlig maktbruk på vårt eget kontinent. Henvisningen er et klart signal om at krigshandlinger etterforskes, og at eventuelle krigsforbrytelser og andre alvorlige forbrytelser på ukrainsk territorium vil kunne straffeforfølges, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en epost til NTB.

FNs høykommissær for menneskerettigheter sier at 227 sivile har blitt drept og 525 skadd i Ukraina fra invasjonen startet og fram til midnatt onsdag. De tror likevel at det reelle dødstallet i Ukraina er «betraktelig høyere» på grunn av forsinkelser i rapporteringen.

Flere nyheter: