
IAEA: Iran har fjernet 27 overvåkingskameraer fra atomanlegg
Iran har demontert 27 overvåkingskameraer fra landets atomanlegg, sier IAEA-sjef Rafael Grossi. Han mener det er en alvorlig utfordring for byråets arbeid.
Økonomi og næringsliv: Det betyr at det nå er kun i overkant av 40 kameraer igjen ved de iranske atomanleggene, sier lederen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).
– Dette blir selvfølgelig en alvorlig utfordring for vår evne til å fortsette å jobbe der, sier Grossi.
Kameraene ble installert av IAEA for å overvåke Irans atomanlegg, og de 27 kameraene ble fjernet onsdag.
Iran begrunner beslutningen om å fjerne kameraene med urettmessig kritikk fra IAEAs styre, som nylig anklaget Iran for manglende samarbeid med IAEAs inspektører.
– Det eneste resultatet av en slik vei vil være en dypere atomkrise og ytterligere økonomisk og politisk isolasjon for Iran, sier Blinken.
Ifølge den amerikanske utenriksministeren svekker Irans beslutning også muligheten for at USA på nytt vil slutte opp om en atomavtale med landet.
Også Tyskland, Frankrike og Storbritannia reagerer på demonteringen av kameraene. I en uttalelse ber de iranerne stanse eskaleringen og komme tilbake til forhandlingene om å puste nytt liv i atomavtalen «mens det fortsatt er mulig».
Avtalen ga Iran lettelse fra tunge økonomiske sanksjoner i bytte mot innskrenkninger i landets atomprogram. Etter at Trump trakk USA ut, har Iran beveget seg stadig lenger unna å etterleve avtalen.
Irans lagre av anriket uran er 18 ganger så store som det som var tillatt i den opprinnelige avtalen om landets atomprogram, skrev IAEA i en rapport i slutten av mai.
I rapporten het det at landet har over 3,8 tonn anriket uran. Av dette har 43 kilo en anrikingsgrad på 60 prosent. I henhold til avtalen skulle Iran ikke ha uran med en anrikingsgrad høyere enn 3,67 prosent.
USAs utenriksminister Antony Blinken sier Iran med sin beslutning om å demontere kameraene risikerer ytterligere isolasjon.
Tidligere president Donald Trump trakk i 2018 USA fra atomavtalen, som etterfølgeren Joe Biden ønsker å gjenopplive. Samtaler om å puste nytt liv i den ble innledet i april i 2021, men har vært fastlåst siden mars.
(©NTB)