Menu
En gruppe fra IAEA dro fra Kyiv mot Zaporizjzja by onsdag. Torsdag fortsatte de ferden mot kjernekraftverket. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

IAEA-gruppa omsider framme ved ukrainsk kjernekraftverk

Ekspertgruppa til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har ankommet Zaporizjzja-kjernekraftverket i Enerhodar i Ukraina, etter en svært strabasiøs reise.

Av NTB | 01.09.2022 13:50:59

Økonomi og næringsliv: Det melder flere medier, og også den ukrainske operatøren Energoatom bekrefter gruppas ankomst på sin Telegram-kanal.

Tross meldinger om militære angrep langs reiseruta og i nærheten av kjernekraftverket var gruppa fast bestemt på å nå fram.

– Vi er klar over den nåværende situasjonen. Det har vært militær aktivitet, også denne morgenen, men vi fortsetter, sa IAEA-sjef Rafael Grossi torsdag formiddag.

– Vi har et viktig oppdrag å utføre, sier han videre.

Uttalelsen kom etter at Ukraina anklaget russiske styrker for å ha angrepet byen Enerhodar, i nærheten av kjernekraftverket, i morgentimene torsdag.

– Russiske styrker har beskutt Enerhodar med artilleri og brukt automatvåpen og raketter, skrev ordfører Dmytro Orlov på Telegram, og legger ved bilder av ødelagte bygninger med røykskyer over.

Ukraina kom med lignende anklager også onsdag. Senere ba ukrainske styrker om at Russland slutter å bombardere veien observatørene skal bruke til kraftverket.

– Omtrent klokken 6 landet to grupper sabotører fra den ukrainske hæren om lag tre kilometer fra Zaporizjzja-anlegget, sa det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

De legger til at russiske styrker satte i verk «tiltak for å tilintetgjøre fienden».

– Det er på høy tid å slutte å leke med ilden og i stedet ta konkrete skritt for å beskytte både dette og andre anlegg fra militæroperasjoner, sier ICRC-sjef Robert Mardini.

– Den minste feilberegning kan få katastrofale følger som vi vil leve med i flere tiår, fortsetter han.

De to krigførende partene anklager hverandre stadig vekk for militære angrep på eller ved kraftverket. Dette har utløst frykt for en mulig atomulykke.

G7-landene har bedt om at Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) ekspertgruppe får uhindret tilgang til kraftverket.

Ukrainere mener på sin side at besøket vil bli brukt av Russland til å legitimere annekteringen av området.

Ifølge den ukrainske operatøren Energoatom har en av reaktorene ved anlegget blitt tatt ut av drift på grunn av urolighetene torsdag, skriver Reuters.

Russland anklager på sin side Ukraina for å ha utplassert opptil 60 sabotører rundt kjernekraftverket.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) krever at all militær aktivitet rundt kraftverket avsluttes da konsekvensene kan bli katastrofale.

Atomkraftverket i Zaporizjzja og områdene rundt kontrolleres av russiske styrker, men det er fortsatt ukrainske teknikere som står for driften.