Menu
IAEA-sjef Rafael Mariano Grossi, her på en pressekonferanse i Berlin tirsdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

IAEA fordømmer eksplosjoner ved ukrainsk atomkraftverk

Kraftige eksplosjoner har rammet området ved Zaporizjzja-atomkraftverket i Ukraina, opplyser IAEA. Ukraina og Russland skylder på hverandre.

Av NTB | 20.11.2022 13:46:43

Økonomi og næringsliv: Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Rafael Grossi kaller eksplosjonene «helt uakseptable» og forlanger at de stanser umiddelbart. Han har ikke sagt noe om hvem som står bak.

– Dette betyr en brå slutt på en relativt rolig periode på anleggsområdet og understreker ytterligere at det haster med tiltak som kan hindre en atomulykke, sier Grossi søndag.

– Uansett hvem som står bak dette, så må det opphøre øyeblikkelig. Som jeg har sagt mange ganger før: Dere leker med ilden, heter det i uttalelsen fra Grossi.

IAEA-eksperter som er til stede ved anlegget, har rapportert om flere titall hendelser lørdag og søndag. Enkelte av eksplosjonene kunne de se fra vinduene sine.

Ledelsen ved kjernekraftverket melder om enkelte skader på bygninger, systemer og utstyr, men så langt har de ikke påvirket sikkerheten ved anlegget, og ingen skal ha blitt skadd.

Russland har anklaget Ukraina for å stå bak angrepene på det russisk-okkuperte kjernekraftanlegget, mens Ukraina peker på Russland.

Ifølge Ukrainas atombyrå er det russiske styrker som har avfyrt granater mot kraftverket.

Zaporizjzja er Ukrainas og også Europas største atomkraftverk. Anlegget ligger sørøst i Ukraina i nærheten av byene Mykolajiv og Mariupol.