Menu
Hvithvalen som forvillet seg opp i den franske elven Seinen, ble avlivet under transporten som skulle ta den tilbake til havet. Foto: Benoit Tessier / Pool via AP / NTB

Hvithval døde under redningsaksjon i Frankrike

Hvithvalen som forvillet seg opp i den franske elva Seinen, overlevde ikke redningsaksjonen, opplyser franske myndigheter.

Av NTB | 10.08.2022 12:00:40

Fritid: Arbeidet med å løfte hvalen, som veier rundt 800 kg, opp fra elven tok om lag seks timer tirsdag. Mer enn 80 dykkere og redningsarbeidere deltok i aksjonen.

– På tross av en redningsoperasjon uten sidestykke, er vi lei oss for å måtte kunngjøre at hvalen har dødd, tvitrer myndighetene i Calvados i Normandie sent onsdag formiddag.

Dyret overlevde første del av aksjonen og skulle etter planen plasseres i kjølerommet på en lastebil og fraktes til kysten. Hvalen måtte imidlertid avlives under transporten, opplyser myndighetene.

Den 4 meter lange hvithvalen forvillet seg inn i Seinen og kom seg 130 kilometer inn i landet. Den ble først oppdaget for mer enn en uke siden, og i flere dager forsøkte eksperter å lede hvalen tilbake til havet.

Pattedyret sluttet å spise, og det ble til slutt besluttet å frakte hvalen tilbake til åpent hav.

Ifølge Frankrikes havobservatorium er den nærmeste hvithvalbestanden utenfor Svalbard, som er 3.000 kilometer fra Seinen.

Det er ikke første gang at en hval dør etter å ha forvillet seg opp i en fransk elv. I mai døde en spekkhogger av sult etter en ukes ferd i Seinen, og i juli ble det sett en finhval i elvemunningen ved byen Le Havre.

Den døde hvalen er imidlertid den andre hvithvalen som noen gang er oppdaget i Frankrike. Sist gang var i 1948 i elven Loire.

Veterinærene hadde på forhånd sagt at prognosene så dårlige ut, og de varslet at det kunne hende at hvalen døde underveis til havet fordi tilstanden var såpass dårlig. I tillegg ville lastebilturen være belastende for hvalen.

Hvithvalen er en fredet art som normalt holder til i kalde havområder i Arktis. Det er vanlig at hvalene drar sørover om høsten for å skaffe seg mat når det legger seg is på havområder i Arktis, men det er sjelden at de svømmer såpass langt som til Frankrike.

Flere nyheter: