reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Den hviterussiske protestlederen Maria Kolesnikova, som forsvant mandag, er pågrepet ved grensen til Ukraina, ifølge hviterussiske medier. Foto: AP / NTB scanpix

Hviterussisk nyhetsbyrå: Kolesnikova pågrepet på grensen til Ukraina

Den hviterussiske opposisjonspolitikeren Maria Kolesnikova er pågrepet på grensen til Ukraina, melder det statskontrollerte hviterussiske nyhetsbyrået Belta.

Av NTB | 08.09.2020 10:07:56

Kriminalitet og rettsvesen: – Maria Kolesnikova forsøkte å forlate Republikken Hviterusslands territorium ulovlig, men ble pågrepet på grensen, skriver Belta på meldingstjenesten Telegram.

Samtidig sier en opposisjonskilde til det russiske nyhetsbyrået Interfax at operasjonen kan ha blitt iscenesatt av hviterussisk etterretningstjeneste.

To andre ledende opposisjonelle, Anton Rodnenkov og Ivan Kravtsov, har angivelig reist over grensa til Ukraina.

– Trolig ble de kjørt dit fra arresten og tvunget til å forlate landet, sier kilden.

Tidligere tirsdag morgen opplyste hviterussisk grensepoliti at Kolesnikova og to medarbeidere hadde dukket opp ved grensen mellom Hviterussland og Ukraina.

Mandag kom det meldinger om at Kolesnikova hadde blitt ført inn i en varebil og kjørt bort av uidentifiserte personer i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Siden valget har Hviterussland vært preget av en rekke store demonstrasjoner, og hundrevis av mennesker er blitt pågrepet.

Opposisjonsleder og presidentkandidat Svetlana Tikhanovskaja, som hevder hun var presidentvalgets rettmessige vinner, dro i eksil i Litauen noen dager etter at valget ble avholdt.

Opposisjonskilden, som ikke navngis av Interfax, sier ingen av de tre opposisjonspolitikerne hadde noe ønske om å forlate Hviterussland. I stedet skal de ha blitt fraktet til grensa etter å ha blitt pågrepet.

38 år gamle Kolesnikova er del av opposisjonens koordineringsråd som arbeider for å ta makten fra president Aleksandr Lukasjenko, som 9. august vant det omstridte valget som sikret ham en sjette presidentperiode.

(©NTB)

Flere nyheter: