Menu
Hvert fjerde sekund dør det nå et menneske av sult i verden, advarer over 200 hjelpeorganisasjoner fra 75 land i et felles utspill. Her fra Afghanistan. Arkivfoto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Hvert fjerde sekund dør et menneske av sult, ifølge hjelpeorganisasjoner

Hvert fjerde sekund dør det nå et menneske av sult i verden, advarer over 200 hjelpeorganisasjoner fra 75 land i et felles utspill.

Av NTB | 20.09.2022 13:20:46

Økonomi og næringsliv: 345 millioner mennesker opplever nå akutt sult, og dette er over dobbelt så mange som i 2019, går det fram av et åpent brev der organisasjonene ber om økt innsats for å møte den økende sultkrisen.

Organisasjonene er blant annet Oxfam, Redd Barna og Plan International, med 235 andre.

Brevet henvender seg til verdenslederne som i disse dager samles i New York i anledning FNs hovedforsamling.

De anslår at så mange som 19.700 personer dør av sult hver dag, noe som tilsvarer én person hvert fjerde sekund.

– Det er forferdelig at vi med all teknologien som fins innen landbruk og innhøsting fortsatt snakker om hungersnød i det 21. århundre, sier Mohanna Ahmed Ali Eljabaly fra en hjelpeorganisasjon i Jemen, en av brevets underskrivere, i en uttalelse.

– Dette er en varslet sultkatastrofe. Det er bra at FN og mange andre aktører som er til stede setter dette øverst på dagsordenen, sier hun på telefon til NTB.

Hun sier det er viktig å få øke Afrikas egen matproduksjon, spesielt sett i lys av hvordan krigen i Ukraina har avslørt hvor avhengig kontinentet er av kornimport.

– Jeg håper verdenssamfunnet trår til. Det er viktig at vi ikke glemmer at det er en stor sultkrise som utspiller seg i skyggen av Ukraina-krigen. Samtidig som Vesten hjelper Ukraina, må vi klare å redde liv ut av den pågående sultkatastrofen, sier Tvinnereim.

Flere organisasjoner og FN-organ har flere ganger i år gått ut med urovekkende meldinger om sult og hungersnød som følge av blant annet den forverrede matsikkerhetssituasjonen i verden etter krigen i Ukraina, tørke og ekstremvær.

– Vi må ikke vente lenger med å både gi umiddelbar livreddende mat og langsiktig støtte, slik at folk kan ta ansvar for framtiden og forsørge seg selv og sine familier, sier Eljabaly videre.

– Til tross for løfter fra verdens ledere om at det aldri igjen skulle bli hungersnød i det 21. århundre, er det nå igjen en overhengende fare i Somalia. Rundt i verden er 50 millioner mennesker på randen av sult, heter det i brevet.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) er i New York i forbindelse med hovedforsamlingen, og sier budskapet organisasjonene kommer med er urovekkende.

– Dette handler ikke om ett land eller ett kontinent, og sult har aldri bare én årsak. Dette handler om urettferdigheten mot hele menneskeheten, fortsetter Eijabaly i uttalelsen fra organisasjonene.

Flere nyheter: