Menu
En kvinne med munnbind på en T-bane i Milano. Millionbyen blir nå satt i karantene, og ingen får reise inn eller ut av byen uten god grunn. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB scanpix

Hver fjerde italiener er satt i viruskarantene

15 millioner mennesker i Milano, Venezia og andre områder i Nord-Italia er satt i karantene i én måned for å stanse ytterligere spredning av koronaviruset.

Av NTB | 08.03.2020 10:29:24

Medisin og helse: Hittil er det registrert over 7.300 smittede, mens 366 mennesker har dødd av viruset. Det er en økning på 1.492 smittede og 133 døde fra lørdag til søndag.

Statsminister Giuseppe Conte kunngjorde natt til søndag drastiske tiltak og varslet at karantenen ville tre i kraft i løpet av få timer og vare til 3. april.

Tiltaket er det strengeste i verden siden Kina sperret av hele Hubei-provinsen med storbyen Wuhan for å stanse spredningen av viruset. En firedel av Italias befolkning blir berørt.

Bare om man har en svært god grunn får man lov til å reise inn eller ut av de avsperrede områdene. Folk vil imidlertid få lov å vende hjem fra andre regioner.

Ifølge Conte vil tillatelse til å forflytte seg bli gitt basert på bestemte kriterier, blant dem presserende næringslivsgrunner, familiegrunner eller helsegrunner som ikke kan utsettes. Folk oppfordres til å holde seg mest mulig hjemme.

Italia, og spesielt Lombardia, er hardt rammet av koronaepidemien. Landet er nå det landet utenom Kina med flest dødsfall knyttet til viruset.

Selv om Nord-Italia er hardest rammet, har viruset nå spredt seg til alle landets 20 regioner. De første dødsfallene er registrert i Sør-Italia.

Restauranter og barer skal få holde åpent, forutsatt at de sørger for at gjestene holder en avstand på minst 1 meter fra hverandre. Klarer de ikke det, blir de stengt.

Alle skoler og universiteter i Italia er stengt inntil videre.

Myndighetene er først og fremst bekymret for om helsesektoren klarer trykket, og om det er nok sykehussenger i Nord-Italia. Flere sykehus tar nå bare inn pasienter som er syke av koronaviruset.

All ferie i helsesektoren er inndratt, og myndighetene ber pensjonerte leger og sykepleiere melde seg til tjeneste.

Et hardt slag blir at turister uteblir og ikke kommer for å kjøpe de mest kjente italienske produktene, fra mote til mat og design. Mange utenlandske flyselskaper har allerede innstilt sine flygninger til Milano og Venezia.

Turistmyndighetene regner med at det blir 32 millioner færre turister i år enn i fjor, og at tapet kan komme opp i 7,4 milliarder euro bare i annet kvartal.

Ifølge avisa Corriere della Sera blir all bevegelse inn og ut av Lombardia og 14 provinser i Nord-Italia, inkludert millionbyen Milano, strengt regulert, og de som trosser restriksjonene, kan bli bøtelagt og fengslet i opp til tre måneder.

Vedtaket om karantene omfatter også byer som Venezia og Padova i Veneto og Parma og Rimini i Emilia-Romagna. Det betyr at Venezia blir stengt for turister, noe som vil ramme byen hardt økonomisk.

Blant drastiske tiltak som foreslås, er stengning av alle museer, treningsstudioer, svømmehaller, bingohaller, kinoer, teatre, nattklubber og dansesteder. Også skisportsteder blir lukket.

Den raskt eskalerende epidemien har ført til halvtomme jernbanestasjoner over hele Italia, og nesten folketomme gater også i Roma. Mange av Romas utekafeer var lørdag kveld enten stengt eller nesten uten gjester.

Allerede før viruset kom til Italia, hadde landet en av regionens svakeste økonomier, med negativ vekst i siste kvartal i fjor. Nå ventes det at landet raskt ender i resesjon på grunn av epidemien.

(©NTB)

Flere nyheter: