reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Generalsekretær i MA, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen. Foto: Espen Solli/Pronto Kommunikasjon/MA

Hver fjerde båtfører er påseilt

23 prosent av båteiere drikker alkohol mens de ferdes på sjøen, det viser en ny undersøkelse.

Av Egil M Solberg | 04.08.2020 00:39:52

Båtpromille: Generalsekretæren Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA-Rusfri trafikk synes at det er skremmende, men hun er ikke overrasket.

Samtidig som nærmere en av fire båtførere drikker, viser undersøkelsen at bare 63 prosent av befolkningen kjenner til at promillegrensen er på 0,8 prosent i båt, melder foreningen i en pressemelding.

En fersk undersøkelse viser at båteiere med en fartstid på sjøen i over ti år, også mener en promillegrense til sjøs bør være høyere enn på vei.

Tallene fremkommer i en meningsmåling gjennomført av Kantar på oppdrag for MA – Rusfri Trafikk.

Rus tar liv til sjøs

Den norske promillegrensen for førere av fritidsbåter er blant de høyeste i hele Europa.

Dette til tross for at vi har en vanskelig kyst med skjær, øyer og holmer som gjør det ekstra utfordrende å navigere trygt. Kristoffersen henviser til katastrofepotensialet ved promillekjøring til sjøs.

– En masteroppgave fra Siri Idland, viste at i perioden 2001 – 2012 var hele 44 prosent av de som druknet fra fritidsbåt var ruset, sier Kristoffersen, og legger til:

– I fjor omkom totalt 28 personer til sjøs, hvorav det foreløpig er fastslått at ti av de døde var ruspåvirket. Ni av de ti var føreren av båten. Per dags dato mangler det status på seks andre. Slike tall er trist lesing, og det er ti dødsfall vi kunne vært foruten, avslutter hun.

Flere nyheter: