fbpx
Menu
Røykvarsler
Illustrasjonsfoto: Gettyimages

Husk å bytte batteri!

Alle røykvarslerbatterier må byttes minst en gang i året – helst på Røykvarslerdagen som er den 1. desember.

Av Egil M Solberg | 01.12.2019 08:34:24

Røykvarslerdagen: Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine. Det er oppfordringen fra brannvesenet.

– Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, sier Haakon Magnus Rønnestad, branninspektør i Haugesund brannvesen.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier Rønnestad.

Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Svein Endre Bjørnevik, kunderådgiver i Gjensidige.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.

YouTube

Flere nyheter: