reklame for Sheiken Bowling
Menu
En gapahuk står under Altaelva i Øvre Alta søndag kveld. Foto: Lill-Vivian Hansen/Altaposten / NTB scanpix

Hus og veier under vann i Finnmark

Flere hus og veier ligger under vann på grunn av flommen i Troms og Finnmark. Flere steder stiger elvene fortsatt.

Av NTB | 09.06.2020 13:04:01

Ulykker og naturkatastrofer: E6 mellom Lakselv og Karasjok i Porsanger ble stengt mandag på grunn av flommen. Da sto vannet 35 centimeter over veibanen. Ved 12-tiden tirsdag er veien fremdeles stengt, og vannet står nå enda høyere enn gårsdagen, opplyser Vegtrafikksentralen Nord-Norge.

Veien holdes stengt hele tirsdag, og Vegvesenet skal ta en ny vurdering onsdag klokka 9.

Det er dessuten ferdselsforbud på Klemetstadveien cirka 2 kilometer fra Holmenbrua i Lakselv på grunn av fare for at flommen skal ta veien. Strekningen ble stengt mandag, og situasjonen har forverret seg siden.

– Flommen er i ferd med å ødelegge veien enda mer, og politiet beslutter ferdselsforbud på Klemetstadveien på samme sted inntil veien er utbedret og kommunen har fjernet sperringene, opplyser Finnmark politidistrikt like før klokka 15 tirsdag.

Det er også besluttet ferdselsforbud på Kråkeneset i Alta, der et stort jordskred tok med seg flere bygninger i forrige uke. Forbudet gjelder til onsdag klokka 15.

Unntaket er Suohpatjohka i Alta og Masi i Kautokeino, hvor vannføringen er på oransje nivå, og Veahkkava i Iesjokka i Karasjok, hvor vannføringen er på rødt nivå.

I disse områdene har det vært en moderat økning i vannføringen det siste døgnet.

– Vannføringen på disse stasjoner ventes å flate ut eller kulminere i løpet av det kommende døgnet, da været er ventet å bli noe kjøligere de neste to-tre dagene, sier Tuomo Saloranta, vakthavende flomvakt i NVE.

Vannføringen stiger mest i Masi tirsdag formiddag, og Knut Ola Aamodt i NVE sier til TV 2 at det ikke kan bli mye verre enn slik situasjonen er nå.

– Det er allerede ganske drøyt, og det kommer til å vare en stund i store vassdrag i Finnmark. Det går tregt, og det er en del snø som skal smelte, sier han.

Tore Turi, som bor i Masi, forteller at flere hus i bygda står under vann.

I Porsanger ba ordfører Aina Borch mandag Sivilforsvaret om hjelp til å sikre en enebolig som var svært flomutsatt. Situasjonen er imidlertid ikke like kritisk tirsdag, og kommunen trenger dermed ikke øyeblikkelig hjelp.

– Vi avventer situasjonen. Vi vet vi har begrenset med ressurser, og dermed er det ekstremt viktig at vi bruker dem rett, sier Borch.

Til helgen ventes det varmere vær igjen, og vannføringen vil kunne øke igjen i vassdrag som fortsatt har mye snø igjen, varslet NVE.

Vannføringen er fortsatt på rødt og oransje nivå i flere elver i Troms og Finnmark, men har stabilisert seg eller minket det siste døgnet, ifølge Norges vassdrag- og energidirektorats varslingstjeneste varsom.no.

Også i Porsanger og Nordreisa skaper store vannmengder problemer. Nordreisa kommune opplyser at Reisaelva ligger an til 50-årsflom, ifølge NRK. I kommunen ligger flere boligområder og infrastruktur utsatt til.

(©NTB)

Flere nyheter: