reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Hurtigruten bytter skipet MS Hurtigruten, som er blitt benyttet som hotell i anledning innspilling av den neste «Mission: Impossible»-filmen. Inn kommer MS Finnmarken, som har norsk flagg og mannskap. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Hurtigruten bytter ut omstridt cruiseskip – setter inn skip med norsk flagg og mannskap

Saken oppdateres.

Av NTB | 10.09.2020 20:22:54

Økonomi og næringsliv: Det skjer etter at næringsminister Iselin Nybø (V) mandag ba selskapet endre det hun og politiet mener er lovstridig praksis. Skipet er blitt brukt som hotell.

– Produksjonsselskapet har akseptert Hurtigrutens forslag om å bytte ut MS Fridtjof Nansen med MS Finnmarken som utleieskip i forbindelse med filminnspillingen, sier Anne Marit Bjørnflaten, som er direktør for myndighetskontakt i Hurtigruten.

– MS Finnmarken starter oppdraget i begynnelsen av neste uke, med norsk flagg og norsk mannskap, sier hun til NTB.

– Begge skipene er registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR), sier Bjørnflaten.

Fridtjof Nansen er derimot registrert i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Formålet med den såkalte NIS-loven er å gi bedre konkurransebetingelser for norske skip i utenriksfart.

– Jeg har vært krystallklar på at det har vært i strid med regelverket for NIS-skip å drive hotellvirksomhet i norske havner, sier Nybø til NTB.

– Jeg er glad for at Hurtigruten har tatt signalene på alvor og at de retter seg etter dette nå. Vi jobber også med å endre forskriften for å unngå at dette skjer igjen, sier hun.

– Det betyr at vi selvfølgelig vil lønne dem etter norske vilkår i avtaleperioden – slik planen har vært hele tiden, sier hun.

MS Fridtjof Nansen har den siste tiden blitt brukt som hotellskip for «MIssion: Impossible»-innspillingen, hvor blant annet Tom Cruise deltar.

Både Fellesforbundet og Sjømannsforbundet har anmeldt Hurtigruten for lovbrudd i saken.

– Sjøfartsdirektoratet har bekreftet at skipet ikke regnes som et hotellskip, at bruken av skipet ligger godt innenfor NIS-loven og dermed er fullt lovlig, sier Bjørnflaten.

– Etter at statsråd Iselin Nybø var tydelig på at hun ville gjøre en forskriftsendring for å endre NIS-reglene, startet vi imidlertid arbeidet med å se på alternative løsninger, legger hun til.

Sammen med MS Vesterålen, som fortsatt er en del av avtalen, vil MS Finnmarken ligge ved kai i Åndalsnes resten av leieperioden.

Bjørnflaten viser samtidig til at det internasjonale mannskapet på MS Fridtjof Nansen ikke rammes av endringen.

Mens Nybø og politiet har ment at bruken av skipet som hotell er i strid med loven, har Hurtigruten hatt en annen versjon.

Flere nyheter: