Menu
Viruset får store konsekvenser for øyeavdelingen, og sykehuset har bedt Helse vest om hjelp for å sikre behandling av øyepasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Hundrevis testes for koronavirus på Ullevål

I alt er fem ansatte ved Oslo universitetssykehus (OUS) nå smittet av koronaviruset. Så langt har ingen flere testet positivt.

Av NTB | 01.03.2020 17:17:09

Medisin og helse: Sykehuset var søndag ettermiddag ferdig med å analysere om lag 100 prøver av mistenkte smittetilfeller. Ingen var positive, opplyser pressevakt ved OUS Anders Bayer til NTB.

– Det er jo gode nyheter, sier han.

Ytterligere rundt 200 prøver skal etter planen være ferdig analysert søndag. Prøvene er både fra ansatte på Ullevål og fra hele Helse sør-øst. Bayer frykter at flere kan være smittet, etter som koronaviruset er dobbelt så smittsomt vanlig sesonginfluensa. En koronasmittet smitter i gjennomsnitt to til tre nye personer.

– Grunnen til det er at det er liten eller ingen immunitet mot dette viruset i befolkningen, sier Bayer.

Så langt er 17 personer er bekreftet smittet av koronaviruset i Norge. Folkehelseinstituttet (FHI) vil komme med oppdaterte tall på en pressekonferanse senere søndag.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun er trygg på at OUS gjør det de kan for å håndtere en vanskelig situasjon.

– Men hendelsen på øyeavdelingen minner oss om at epidemier kan gjøre også et veldig robust samfunn som vårt sårbart, sier hun.

– Jeg føler meg lurt fordi jeg ble avvist da jeg spurte om å bli testet. Jeg er lege, og jeg hadde vært i Italia. Jeg burde blitt testet, sier legen, som først ble testet torsdag etter å ha insistert på dette. Dette viser at rutinene ved sykehuset ikke er i orden, mener legen, som sier det ikke er noen god følelse at flere kolleger nå er smittet.

Med de to nye tilfellene på Ullevål sykehus er i alt er 17 personer nå bekreftet smittet av koronaviruset i Norge. Blant disse er de tre tilfellene i Enebakk som ble kjent søndag. Ingen skal være alvorlig syke.

I tillegg er mange satt i karantene rundt om i landet.

De to nye smittede ved Ullevål sykehus har tilknytning til det samme miljøet ved øyeavdelingen som de tre første. Lørdag opplyste sykehuset at 28 ansatte med symptomer ble testet for koronaviruset. Av disse er altså to bekreftet positive, mens resten er negative.

Sykehuset har erkjent at det var «uheldig» at den første ansatte som er erklært koronasmittet, fikk beskjed om at det ikke var nødvendig å teste seg da vedkommende tirsdag tok kontakt med infeksjonsmedisinsk bakvakt. Ifølge Aftenposten dreier det seg om en lege, som hadde vært på ferie i Nord-Italia og begynte å kjenne symptomer.

Viruset får store konsekvenser for øyeavdelingen, og sykehuset har bedt Helse vest om hjelp for å sikre behandling av øyepasienter som trenger øyeblikkelig hjelp.

Flere nyheter: