reklame for Sheiken Bowling
Menu
Hviterussiske kvinner demonstrerte onsdag i Minsk mot politiets brutale framferd mot demonstrasjoner etter valget. Foto: AP / NTB scanpix AP Photo)

Hundrevis av kvinner i protest mot politivold i Minsk

Hundrevis av kvinner mobiliserte onsdag i Hviterusslands hovedstad Minsk for å protestere mot politiets brutale framferd etter det omstridte valget i helgen.

Av NTB | 12.08.2020 18:47:39

Krig og konflikter: Flere hundre mennesker ble skadd og tusener arrestert da de protesterte mot den offisielle opptellingen som viste at Aleksandr Lukasjenko ble gjenvalgt med over 80 prosent av stemmene.

Flere steder i Minsk dannet grupper av kvinner menneskekjeder mens de ropte «skam» til myndighetene og krevde at undertrykkingen av demonstrasjoner stanses.

Politiet gikk til aksjon for å fjerne dem, men uten å bruke samme brutale taktikk de har brukt tidligere i uka.

Politiet har de siste dagene gått hardt til verks, med tåregass, vannkanoner og gummikledde kuler. Demonstranter er blitt banket opp med køller, og journalister er angrepet og har fått sine kameraer knust.

I løpet av tre netter med protester er over 6.000 mennesker pågrepet og engstelige pårørende har samlet seg ved fengslene for å finne savnede familiemedlemmer.

– Selv de som er lojale, har nå fått se denne regjeringens virkelige ansikt, sier 63 år gamle Galina Vitusjko som leter etter sin sønn, en 43 år gammel lege med diabetes som har akutt behov for insulin.

– Dette er regelrett trakassering. Hvordan kan man behandle sitt eget folk slik. Sånn gjør ikke virkelige vinnere, sier hun gråtende.

65 år gamle Lukasjenko har styrt Hviterussland med jernhånd i over 25 år. Han kaller opposisjonen en saueflokk som styres fra utlandet, og sier at kjernen blant demonstrantene er kriminelle.

(©NTB)

Flere nyheter: