Menu
Extinction Rebellion har markert seg med en rekke demonstrasjoner i flere land de siste månedene. Bildet er tatt under en demonstrasjon i London i juli, og demonstrantene på bildet er ikke knyttet til rettssakene som nå skal opp for retten i storbyen. Arkivfoto: Matt Dunham / AP/ NTB scanpix.

Hundrevis av klimarebeller for retten i London

1.151 personer som ble arrestert under klimademonstrasjoner i London i april, må møte i retten de neste ukene.

Av NTB | 12.07.2019 16:20:03

Krig og konflikter: Demonstrantene hører i stor grad til organisasjonen Extinction Rebellion, som også har gjennomført en rekke aksjoner i Norge.

To rettssaler er satt av til å behandle sakene – en dag hver uke i 19 uker framover. De siktede er i alderen 20 til 76 år, og de ble alle arrestert i forbindelse med demonstrasjonene i april, som blant annet lammet kollektivtrafikken i storbyen.

Politiet anslo at rundt 500.000 innbyggere ble rammet av protestene.

Extinction Rebellion sier aktivistene er glade for å tilbringe en dag i retten, men at «byrden denne tsunamien av saker vil skape for rettssystemet, er enestående».

Organisasjonen ble startet i Storbritannia, men har spredd seg til en rekke land. De sier de bruker ikkevoldelig sivil ulydighet til å fremme sitt budskap. Målet er å presse regjeringer i flere land og andre mektige institusjoner til å erklære unntakstilstand for klimaet.

Sju personer som ble pågrepet i forbindelse med aksjonen har til sammen fått 118.000 kroner i bot. For fire av dem inkluderte beløpet også en annen aksjon, hvor de limte seg fast til Norges Bank.

De første demonstrantene møtte i retten fredag. Mange av sakene handler om at de har nektet å følge ordre fra politiet om å oppholde seg i et avgrenset område for å begrense forstyrrelsene for allmennheten.

I Norge har Extinction Rebellion blant annet markert seg med å avbryte et stortingsmøte. I begynnelsen av juni ropte de fra galleriet i stortingssalen og sørget for at debatten måtte innstilles mens politiet fikk dem ut av lokalet.

(©NTB)

Flere nyheter: