Menu
Utenriksminister Anniken Huitfeldt møtte Irans utenriksminister, Hossein Amir-Abdollahian, under FNs hovedforsamling i New York torsdag. Foto: Ragnhild Håland Simenstad / Utenriksdepartementet / NTB

Huitfeldt tok opp Masha Aminis dødsfall med Irans utenriksminister

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt snakket torsdag med Irans utenriksminister om at Mahsa Amini døde mens hun var i varetekt hos moralpolitiet i Iran.

Av NTB | 22.09.2022 21:00:46

Politikk: – Jeg tok opp Mahsa Aminis tragiske dødsfall da jeg møtte Irans utenriksminister i New York i dag. Jeg var tydelig på at dødsfallet er noe mange av oss reagerer sterkt på, sier Anniken Huitfeldt (Ap) i en epost til NTB.

Landets utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian skrev tirsdag på Twitter at det er beordret en etterforskning av dødsfallet.

– Det er viktig at hendelsen etterforskes. De som står bak må stilles til ansvar, sier Huitfeldt.

I forrige uke døde 22 år gamle Mahsa Amini etter å ha blitt arrestert av det iranske moralpolitiet. Ifølge BBC skal vitner ha sett politiet slå henne til døde. Grunnen skal ha vært at hun gikk med hijaben på feil måte.

Dødsfallet har utløst store demonstrasjoner. Minst 31 sivile er drept under disse demonstrasjonene, ifølge menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights.

– Det er svært urovekkende at flere skal ha omkommet i forbindelse med iranske sikkerhetsstyrkers reaksjoner på demonstrasjonene etter dødsfallet. Protestene gir et kraftig signal til Irans myndigheter om at hijab-påbudet og dagens håndhevelse av det er noe mange iranere opplever og reagerer på som et overgrep mot individets frihet, sier Huitfeldt.

– Norge vil fortsette å ta opp menneskerettighetssituasjonen og kvinners rettigheter i våre møter med iranske myndigheter og i FN, sier hun.

(©NTB)

Flere nyheter: