reklame for Sheiken Bowling
Menu
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er kritisk til Israels beslutning om å fortsette utvidelsen av bosetningene på Vestbredden og slår fast at de er ulovlige og hindrer fred og stabilitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Huitfeldt: Israels ulovlige bosetninger hindrer fred og stabilitet

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er sterkt kritisk til Israels beslutning om å bygge over 4.400 nye boliger i de ulovlige bosetningene.

Av NTB | 12.05.2022 23:30:50

Krig og konflikter: Israelske myndigheter har gitt endelig tillatelse til å utvide bosetningene med 2.791 boliger, samt foreløpig tillatelse til å bygge ytterligere 1.636 boliger, ifølge Peace Now.

– Godkjenningen av disse byggeplanene i bosetningene er et slag i ansiktet, ikke bare for utsiktene til fred, men også for framtidig palestinsk økonomisk utvikling, slår den norskstøttede israelske fredsorganisasjonen fast.

USA advarte nylig Israel mot å utvide bosetningene, og en talsperson for amerikansk UD sa at slik byggeaktivitet «på alvorlig vis skader utsiktene for en tostatsløsning».

– De israelske bosetningene undergraver muligheten for en tostatsløsning, og de hindrer fred og stabilitet. Fortsatt vekst i bosetningene svekker muligheten for å etablere en sammenhengende, uavhengig og suveren palestinsk stat, sier hun til NTB.

– Bosetningene har negative konsekvenser for hverdagen til palestinerne på Vestbredden. De siste ukene har det vært en markant økning av voldshendelser på okkupert område. Det skal lite til før volden blusser opp igjen slik den gjorde for et år siden, sier Huitfeldt.

Bosetningene huser i dag rundt 700.000 israelere, men er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen som slår fast at okkupantmakter ikke kan flytte deler av sin egen befolkning til områdene som okkuperes.

Samtlige israelske regjeringer har de siste 55 årene likevel utvidet bosetningene, men byggeaktiviteten skjøt særlig fart de siste årene under Benjamin Netanyahus tid som statsminister da Donald Trump var USAs president.

Han er motstander av å gi palestinerne en egen stat og har tidligere tatt til orde for å bosette 1 million israelere på den okkuperte Vestbredden.

– Det er skuffende at en regjering som lovet endring fører den samme politikken som Netanyahus regjering gjorde, sier Hagit Ofran i Peace Now.

FNs sikkerhetsråd har slått fast at de israelske bosetningene i okkuperte palestinske områder er ulovlige og krever at all byggeaktivitet i dem stanses.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har også gjentatte ganger påpekt at bosetningene er et brudd på folkeretten.

Israel okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem i 1967 og har siden etablert rundt 240 bosetninger og såkalte utposter der.

Dagens israelske statsminister Naftali Bennett ledet tidligere bosetternes Yesha-råd, som er en paraplyorganisasjon for de lokale myndighetene i bosetningene.

(©NTB)

Flere nyheter: