Menu
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier at dødsstraffen mot den dødsdømte nordmannen i Somaliland ikke vil bli fullbyrdet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Huitfeldt forsikret om at straffen mot dødsdømt nordmann ikke fullbyrdes

Norske Saad Jider Hayd, som ble dømt til døden i Somaliland i 2020, fikk ikke medhold i ankesaken i Somalilands høyesterett. UD jobber for en ny vurdering.

Av NTB | 21.02.2022 16:45:04

Kriminalitet og rettsvesen: Nordmannen Saad Jider Hayd er dømt til døden i to rettsinstanser i Somaliland. Mandag kom svaret på den siste sjansen hans for frifinnelse. Dødsstraffen fastholdes, og Saad er dømt til døden av Høyesterett, skriver TV 2.

Hayd, som har bodd over 40 år i Norge, var på ferie da han havnet i et basketak med en annen mann sent en kveld i april i 2020. Hayd hevder at han sprayet den andre mannen med en forsvarsspray, men at mannen var i live da de to gikk hver til sitt.

– Jeg fikk forsikringer fra presidenten om at dødsdommen ikke vil bli fullbyrdet, skriver hun til NTB.

Huitfeldt understreker at saken er av høy prioritet, og at departementet er kjent med at det skal være mulig for Somalilands høyesterett å ta saken til en ny vurdering.

– Jeg har vært veldig klar på at Norge ikke kan akseptere dødsstraff mot en norsk statsborger, sier utenriksministeren.

Ifølge Hayds sønn, Rashid Yusef, har Utenriksdepartementet deltatt i ett av de tre rettsmøtene som har vært gjennomført. Nå håper sønnen at press på myndighetene i Somaliland kan være redningen for faren.

– Håpet er å legge mer press på staten der og å få sprayen analysert. De sier det er gift uten å ha tatt analyser eller noen ting, og alt vi leverer av dokumentasjon, blir avvist, sier han til kanalen.

– Den juridiske prosessen er avgjort, og nå er tiden inne for at norsk diplomati på høyeste nivå kommer på banen, sier han.

Ifølge Bouras blir neste steg i prosessen å søke presidenten om benåding.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun har snakket om saken med presidenten i Somaliland.

Dagen etter ble 55-åringen vekket av at politiet kom og sa at han hadde forgiftet og drept den andre mannen.

NTB har ikke lykkes i å komme i kontakt med Jider Hayds advokat, Farid Bouras, men til TV 2 sier han at utfallet var ventet.

Flere nyheter: