Menu
Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøkte onsdag grenseovergangen ved Dorohusk sørøst i Polen. Tårene tvang seg fram da hun møtte Natasza Bogacz fra Caritas (t.h.). Hun bor i Oslo og har reist til Polen for å hjelpe til på flyktningmottaket i Dorohusk. Foto: Lise Åserud / NTB

Huitfeldt besøkte grensa til Ukraina: – Hjerteskjærende

Familier med små barn og kjæledyr på vei til fots fra Ukraina. Det var synet som møtte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ved grensa i Polen.

Av NTB | 09.03.2022 18:55:07

Politikk: – Det er hjerteskjærende, sier Huitfeldt til NTB.

Utenriksministeren besøkte onsdag grenseovergangen ved Dorohusk sørøst i Polen, der krigsflyktninger fra Ukraina nå strømmer inn i landet etter å ha stått lange timer i kø på ukrainsk side. Mange av dem kommer til fots, med trillekofferter og kjæledyr, i temperaturer på rundt null.

– Jeg har sett lange køer med unger med skolesekker som ikke er fylt med bøker, men med bamser og ting de må ha med seg hjemmefra. Og så er det nesten ingen menn og nesten ingen unge gutter, for de er igjen på den andre siden. Det er veldig sterkt, sier Huitfeldt.

– Det forteller noe om denne krigens grusomhet, sier hun.

– Slike flyktningstrømmer i Europa, så nær Norge, det er det veldig lenge siden vi har sett.

Senere onsdag hadde Huitfeldt et møte med Polens utenriksminister Zbigniew Rau i hovedstaden Warszawa. Der var temaet hva Norge kan gjøre for å hjelpe.

Huitfeldt er opptatt av å treffe godt på det Polen trenger.

– Når det er store humanitære kriser, er det mange land som sender ting, og noen sender også overskuddslagrene sine. Det kan vi også gjøre hvis det trengs. Men vi skal sende penger, slik at hjelpeorganisasjoner kan kjøpe ting på det polske markedet, sier Huitfeldt.

Ved å bidra til innkjøp lokalt kan Norge også gi et løft til det polske samfunnet, mener hun.

Da hun snakket med Natasza Bogarcz fra organisasjonen Caritas, tvang tårene seg fram hos sistnevnte.

– Jeg gråter flere ganger om dagen. Man må få det ut og snakke med noen, sier Bogarcz til NTB.

Hun bor i Oslo og jobber til vanlig med integrering av polakker i Norge, som prosjektrådgiver i Caritas Norge. Men nå er det i Polen hjelpen hennes trengs mest.

– Jeg kom tirsdag i forrige. Nå skal jeg bli så lenge jeg klarer, fysisk og psykisk, sier Bogarcz.

Hun beskriver Caritas som en familie.

– Vi jobber sammen, spiser sammen, bor sammen. Det er veldig god støtte.

I tillegg er 1 million internt fordrevet i Ukraina.

Polen har tatt imot nærmere 1,3 millioner av flyktningene. De siste dagene har mer enn 100.000 ukrainere krysset grensa til Polen hver dag, viser tall fra det polske innenriksdepartementet.

Bare til mottakssenteret i Dorohusk kommer det i snitt 600 per dag, ifølge ordfører Wojciech Sawa.

FNs anslag er at antall flyktninger vil øke til 4 millioner i løpet av de nærmeste månedene.

Hvor mange av dem som vil komme til Norge, er usikkert. Huitfeldt mener det er for tidlig å prøve å tallfeste det.

– Men vi må forberede oss på å ta imot flyktninger. Vi må forberede oss på at matvareprisene og energiprisene kan øke. Vi må forberede oss på å ta enda mer vare på vår egen sikkerhet. Og vi må forberede oss på å stille opp for det ukrainske folk, sier hun.

Utenriksministeren forteller at hun har sett mange flyktningleirer i sitt liv, men at hun aldri har sett mennesker på flukt idet de går over grensa.

Under besøket i Dorohusk var Huitfeldt også innom det lokale mottakssenteret. Der fikk hun snakke med både flyktninger, hjelpearbeidere og lokalpolitikere.

Ifølge FN har mer enn 2 millioner ukrainere flyktet fra landet på mindre enn to uker.

(©NTB)

Flere nyheter: