Menu
– De siste tre årene har livet mitt blitt snudd opp ned. Det var en opprørende tid for meg som mor, kone og leder, sa Meng Wanzhou utenfor rettsbygningen i Vancouver etter at det ble klart at hun løslates. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press via AP / NTB

Huawei-topp løslatt i Canada

En canadisk utleveringsdomstol har besluttet at Huawei-toppen Meng Wanzhou, som sitter i husarrest i Canada, skal løslates. Hun kan nå forlate landet.

Av NTB | 25.09.2021 01:22:24

Kriminalitet og rettsvesen: Fredag ble utleveringssaken mot Meng avsluttet, og domstolen beordret at kausjonsbetingelsene blir fjernet. Det betyr at hun er løslatt og at den tre år lange juridiske sagaen nærmer seg slutten.

– Jeg har signert ordren om løslatelse, sa dommer Heather Holmes i den korte rettshøringen der canadiske regjeringsadvokater på vegne av USA ba om at saksbehandlingen utsetter og kausjonen fjernes.

Avgjørelsen fra høyesterett i British Columbia kom etter at Meng inngikk en avtale med amerikanske påtalemyndigheter for å unngå å bli siktet for bedrageri.

– De siste tre årene har livet mitt blitt snudd opp ned. Det var en opprørende tid for meg som mor, kone og leder, sa Meng og la til:

– Jeg tror at bak skyene er himmelen blå. Det var en uvurderlig opplevelse i mitt liv. Og som det sies, dess større motstand, dess større vekst.

Justisdepartementet i Canada sendte samtidig ut en uttalelse som bekrefter at Meng nå fritt kan forlate landet.

Meng gikk med på å ikke bestride amerikanske myndigheters framstilling av enkelte fakta som er beskrevet i et dokument som ennå ikke er offentliggjort.

Overholder hun avtalen, vil anklager om bedrageri bli droppet. USA trakk i samme avtale kravet om at hun skal utleveres, noe som åpnet for at Meng kan returnere til Kina.

Meng er Huaweis finansdirektør og datter av den kinesiske telekom-gigantens grunnlegger Ren Zhengfei.

Pågripelsen og varetektsfengslingen av Meng har bidratt til å forverre forholdet mellom Canada og Kina. Løslatelsen kan få betydning for to canadiere som sitter fengslet i Kina. Den ene, Robert Schellenberg, er dømt til døden for narkotikasmugling, mens forretningsmannen Michael Spavor er dømt til elleve års fengsel for spionasje.

Meng har tilbrakt nærmere tre år i husarrest i Vancouver. Utenfor rettsbygningen i byen takket Meng dommeren, sine støttespillere, kinesiske myndigheter og til og med canadiske myndigheter for å «opprettholde loven».

Tidligere fredag ble det holdt et rettsmøte om Mengs sak i New York. Her opplyste USAs justisdepartement at de hadde inngått en avtale med henne.

Meng ble pågrepet i Canada i 2018 på grunn av en utleveringsbegjæring fra USA. Hun har vært anklaget av amerikanske myndigheter for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran. Hun har hele tiden sagt at hun er uskyldig og at saken er politisk motivert.

(©NTB)

Flere nyheter: