Menu
Restene av en russisk stridsvogn ligger på veien mellom Izium og Kharkiv etter at området ble gjenerobret av Ukraina. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

HRW: Russiske styrker torturerte fanger i Izium

Russiske styrker og andre under deres kommando torturerte regelmessig fanger da de okkuperte den ukrainske byen Izium, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Av NTB | 19.10.2022 07:10:57

Kriminalitet og rettsvesen: Menneskerettsorganisasjonen har i slutten av september og begynnelsen av oktober snakket med over 100 mennesker som var i Izium da byen ble okkupert fra mars til september. Nesten alle HRW snakket med sa at de har et familiemedlem eller en venn som ble torturert, mens 15 personer fortalte at de selv ble torturert. Alle utenom én var sivile.

De overlevende beskriver at de ble utsatt for elektriske støt, vanntortur, vold, trusler med våpen og ble tvunget til å stå i ubehagelige stillinger i lengre perioder. De identifiserte minst sju steder i byen, inkludert to skoler, hvor de russiske styrkene skal ha tatt dem til fange og torturert dem.

– Den grusomme volden og overgrepene i Izium var ikke enkelttilfeller. Flere ofre forteller troverdig om like opplevelser med tortur under avhør under kontroll av russiske styrker og deres underordnede, noe som indikerer at denne behandlingen var villet politikk, sier Belkis Wille, forsker ved HRW.