Menu
Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening støtter Human Rights Service' klage på forelegget publikasjonen er idømt. Arkivfoto: Erlend Daae / NTB scanpix

HRS klagde på forelegg, får støtte av Redaktørforeningen

Redaktørforeningen gir Human Rights Service (HRS) full støtte i klagen på et forelegg de fikk for å publisere et bilde. Frp krever svar fra justisministeren.

Av NTB | 20.02.2020 14:47:11

Kultur og underholdning: HRS ble høsten 2019 ilagt et forelegg på 20.000 kroner og redaktør Rita Karlsen fikk et forelegg på 8.000 kroner etter at de publiserte et bilde av inngangspartiet på kjøpesenteret Oslo City i 2017.

Bildet viser flere tilfeldig forbipasserende personer. En av disse, en kvinne med skaut, anmeldte HRS for brudd på bestemmelsen om «retten til eget bilde» i åndsverkloven.

I et brev til riksadvokaten understreker generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen at Rita Karlsen og HRS har samme ytringsfrihet som andre.

Han skriver videre at dersom forelegget blir stående, og dette blir gjeldende rett i Norge, vil det nærmest umuliggjøre reportasjevirksomhet fra offentlige steder og aktuelle begivenheter.

– Det er tydelig at HRS er blitt forskjellsbehandlet i rettsprosessen, etter alle solemerker å dømme på grunnlag av politisk ståsted, og det er svært alvorlig. Jeg vil gå så langt som å si at det er antidemokratisk, sier Amundsen i en skriftlig kommentar til NTB.

Politiet ville henlegge saken to ganger, men statsadvokaten ville ha videre etterforskning, noe som altså endte med forelegg til HRS og Karlsen.

Frps justispolitiske talsmann Per-Willy Amundsen reagerer også på at HRS har blitt straffeforfulgt for noe alle norske medier gjør hver dag. Han krever nå svar fra justisminister Monica Mæland (H) i et skriftlig spørsmål.

(©NTB)

Flere nyheter: