Menu
Hovedredningssentralen (HRS) mottok i fjor 249 nødalarmer fra norskregistrerte nødpeilesendere. Mange var falske. Foto: Carina Johansen / NTB

HRS advarer mot falske nødmeldinger

Hovedredningssentralen (HRS) mottok i fjor 249 nødalarmer fra norskregistrerte nødpeilesendere. 96 prosent av mottatte nødalarmer var falske.

Av NTB | 01.03.2022 09:39:04

Ulykker og naturkatastrofer: Av de 249 nødalarmene var 166 nødalarmer fra båter, 76 fra fly og 7 fra personlige nødpeilesendere, skriver Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

96 prosent av mottatte nødalarmer var falske, ifølge Nkom.

Når alarmen utløses videreformidles nødsignalene umiddelbart til en redningssentral som organiserer en redningsoperasjon.

Personlige nødpeilesendere som ofte brukes i fjellet, krever en aktiv handling for å utløses, mens sendere om bord i båter og fly ofte utløses automatisk i kontakt med vann, eller dersom de blir utsatt for unormalt store G-krefter.

– Det er potensielt et beredskapsmessig problem når redningsressurser brukes unødvendig, fordi det kan være bruk for dem andre steder, noe som skaper samtidighetskonflikt og i ytterste konsekvens tap av liv, sier Olav-Johan Johnsen i Hovedredningssentralen.

(©NTB)

Flere nyheter: