Menu
Abdul Ghani Baradar, som omtales som Talibans reelle leder, har vendt tilbake til Afghanistan etter å ha oppholdt seg i utlandet i flere år. Her sammen med Kinas utenriksminister Wang Yi (til høyre) under et møte i Tianjin i slutten av juli. Foto: Li Ran / Xinhua via AP / NTB

Høytstående Taliban-leder tilbake i Afghanistan

Abdul Ghani Baradar, som i sin tid var med på å stifte Taliban, er tilbake i Afghanistan. Det er første gang på over et tiår, ifølge Washington Post.

Av NTB | 17.08.2021 19:52:30

Krig og konflikter: Avisen omtaler ham som gruppas reelle leder. Formelt er det Haibatullah Akhundzada som er øverste sjef for Taliban, men det er ukjent hvor han befinner seg. Baradar ankom flyplassen i Kandahar tirsdag ettermiddag, opplyser en Taliban-talsmann på Twitter.

Han har den siste tiden vært i Qatar, der han har stått i spissen for Taliban-delegasjonen som har forhandlet med representanter for den tidligere afghanske regjeringen og USA. Det var han som i februar 2020 undertegnet avtalen med USA om tilbaketrekking fra landet.

Valget av Kandahar ses på som symbolsk, det var her gruppa hadde sitt åndelige utspring og byen var også hovedstad i den første perioden Taliban hadde makten.

Etterretningskilder antar at Baradar vil fungere som en slags statsminister når Taliban får på plass en regjering.

(©NTB)

Flere nyheter: