Menu
De to regjeringspartiene har funnet flertall på Stortinget for sine forslag til nytt lovverk for privatskoler og private barnehager. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Høyresiden sikrer unntak for små barnehager

Arbeiderpartiet og Senterpartiet får hjelp av de borgerlige til å sikre unntak for små aktører når reglene for private barnehager strammes inn.

Av NTB | 24.05.2022 13:01:23

Politikk: Det er klart etter at utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget avga sin innstilling i saken tirsdag.

Den nye barnehageloven legger opp til at alle barnehager skal registreres som selvstendige rettssubjekter, noe som vil sikre større åpenhet om økonomien.

Men i loven gis det unntak for de minste barnehagene.

Dette unntaket ville SV og Rødt ikke støtte i komitébehandlingen. I stedet kommer de borgerlige partiene regjeringen til unnsetning.

– Regjeringen har foreslått vide unntak fra kravene i denne loven som gjør at flere hundre barnehager ikke må organisere seg som selvstendige rettssubjekter og dermed få åpenhet om økonomien. Åpenhet og tilsyn trengs for alle private barnehager, advarer han.

Komitéleder Hege Bae Nyholt fra Rødt mener regjeringspartiene kjører slalåm.

– Rødt kommer til å støtte forbedringene som er, men vi er skuffet over at regjeringen med dette ikke går lenger, sier hun.

– Vi stanser nå høyreregjeringens privatisering av den norske fellesskolen. Dette er et retningsvalg i skolepolitikken, der vi tar tilbake kontrollen for å bygge en sterkere fellesskole for alle, sier Elise Waagen, Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson på Stortinget.

SVs utdanningspolitiske talsperson Freddy André Øvstegård er kritisk.

Utover unntakene for små barnehager er det nettopp SV og Rødt som sikrer regjeringen flertall for den nye barnehageloven. Regjeringen får samtidig flertall for en ny privatskolelov.

(©NTB)

Flere nyheter: