reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Medlemmer av ytre høyre-grupper samlet seg ved krigsminnesmerket Cenotaph i London lørdag, for å protestere mot en ventet Black Lives Matter-demonstrasjon. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Høyreaktivister demonstrerte i London

Hundrevis av ytre-høyreaktivister samlet seg til demonstrasjon på Parliament Square i London sentrum lørdag til tross for advarsler fra politi og myndigheter.

Av NTB | 13.06.2020 18:33:57

Krig og konflikter: Noen kastet flasker og bokser på politiet, mens opprørspoliti til hest presset folkemengden bakover.

Flere forskjellige aktivistgrupper på høyresiden og fotballfans hadde reist til den britiske hovedstaden og sa de vil vokte historiske monumenter som den siste tiden har vært et mål for antirasistiske demonstranter.

Lørdag ettermiddag var mange av dem ved statuen av Winston Churchill og krigsminnesmerket Cenotaph, som begge er blitt sikret med plater for å hindre hærverk.

Grupper av ytre høyre-demonstranter flyttet seg deretter til Trafalgar Square, der det ble kastet fyrverkeri i menneskemengden.

Bildene av at gjenstander ble kastet på politiet fikk innenriksminister Priti Patel til å reagere. I en Twitter-melding kaller hun framferden «fullstendig uakseptabel».

– Alle som står bak vold eller vandalisme, må regne med å bli møtt med lovens fulle kraft. Vi vil ikke tolerere vold mot våre politifolk, skriver hun og føyer til at koronaviruset fortsatt er en trussel mot alle.

– Gå hjem for å stanse virusspredningen og redde liv, skriver Patel.

Det meldes også om demonstrasjoner andre steder i Storbritannia og i andre europeiske land.

I sentrum av Paris samlet flere tusen seg for å protestere mot rasisme og politivold. Demonstrasjonen kom i stand på initiativ fra Assa Traore. Hennes bror Adama, en ung svart mann, døde under omstridte omstendigheter etter å ha blitt pågrepet av politiet i en by nord for Paris i 2016.

– Vi samles i dag for å fordømme politivold. Vi samles i dag for å fordømme vold i samfunnet. Vi samles i dag for å fordømme rasistisk motivert vold, sa Traore mens folkemengden samlet seg.

Politiets pressetalsperson Towe Hägg sier at årsaken var at det var flere personer enn det maksimalt tillatte antallet på 50 der.

Demonstrantene sang nasjonalsangen og ropte «England», melder BBC. Noen klarte å bryte gjennom metallbarrikadene ved Cenotaph. Flaggstenger, et bluss og en trafikkjegle ble kastet mot politiet, som slo tilbake med batonger.

Black Lives Matter-bevegelsens støttespillere demonstrerte også i London lørdag. Politiet i byen har imidlertid avsatt separate soner for de to gruppene og beordret stans i alle demonstrasjoner innen klokka 17 lokal tid.

Motdemonstranter var på plass også i Paris, der et stort banner som fordømte «anti-hvit rasisme» ble hengt på en fasade. Banneret ble imidlertid skåret i biter etter kort tid, tilsynelatende av beboere i bygningen som kom ut på terrassen i etasjen under.

(©NTB)

Flere nyheter: