Menu
Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) Haugesund. FOTO: Høyre

Slår tilbake mot Oslo-vedtak

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) fra Haugesund liker dårlig at Oslo Høyre går imot oljeutredning i nord. Nå slår han og andre tilbake med en rekke spenstige forslag for Oslo-politikken.

Av NTB | 26.01.2020 14:15:26

Økonomi og næringsliv: Det er forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fra Båtsfjord i Finnmark som har formulert den noe humoristiske resolusjonen som søndag ble vedtatt på fylkesårsmøtet i Troms og Finnmark Høyre. I teksten meisler han ut en rekke luftige visjoner for Oslo.

«Den gamle NRK-tomta reguleres som vindmøllepark. Karl Johans gate fra Sentralbanestasjonen opp til restauranten Scotsman omdøpes til Denne vei. Karl Johans gate fra Scotsman opp til Slottet omdøpes til Kongens gate slik at man vet hvor man kommer hvis man tar til høyre etter lunsj», heter det blant annet.

– Vi som bor langs kysten, liker dårlig at man sitter i Oslo og vedtar vern i nord. Det går godt mange steder i landsdelen, men ikke over alt. Da trenger vi heller støtte for å ta i bruk mulighetene som kan gi videre vekst og optimisme i nord, sa stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) fra Troms lørdag.

Partiets nordligste fylkeslag har varslet kamp om saken inn mot landsmøtet.

Bakke-Jensen mener konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja handler om desentralisering av makt, ved å kunne gi lokal- og regionalpolitikere et kunnskapsgrunnlag til å treffe beslutninger.

– Men nå gjør Oslo Høyre samme kardinalfeil som Senterpartiet, SV og miljøbevegelsen, som sier nei til konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget. Her vil de at sentralmakta skal overkjøre lokalpolitikere.

– Vi skal fortsatt være en oljenasjon. Vår politikk må legge til rette for det. Oslo Høyres vedtak i denne sammenheng er et knefall for symbolpolitikk, sier han.

– Vår politikk må bygge på kunnskap, det er det konsekvensutredning handler om, å innhente kunnskap.

Resolusjonen kan leses som et direkte svar på at Oslo Høyre lørdag vedtok å verne havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja – et område som strengt tatt ligger langt unna hovedstaden.

I den ferske uttalelsen fra Troms og Finnmark Høyre slås det fast at ingen nye eller restaurerte bygg i Oslo kommune kan overstige fem etasjer.

Steensland er skuffet

Oslo Høyres vedtak blir møtt med motstand også langs andre deler av kysten. Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) fra Haugesund skriver i en epost til NTB at han er «svært skuffet» over avgjørelsen.

«Nå vil jeg ikke ha vindmøller på Marienlyst, men det er jo mange små fossefall i Akerselva, som nok vi vestlendinger hadde laget kraft av for lengst.»

(©NTB)

Flere nyheter: