Menu
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Høyesterett skjerper terrordommen mot skiensmann

Høyesterett mener skiensmannen (26) medvirket til forsøk på å begå en terrorhandling og skjerper straffen mot ham med nesten to år.

Av NTB | 29.06.2022 11:16:07

Kriminalitet og rettsvesen: Den 26 år gamle skiensmannen er i Høyesterett dømt til 13 år og 10 måneders fengsel, mens han i Borgarting lagmannsrett fikk 12 års fengsel. Årsaken er at domstolen mener han kan dømmes for konkret medvirkning til forsøk på terrorhandling i Danmark – ikke bare oppfordring til det, slik lagmannsretten kom til.

Der ble han funnet skyldig i flere terrorrelaterte forhold – deltakelse i ekstremistgruppa IS, oppfordring til terrorhandling i Danmark og medvirkning til terrorsøk i England. Deltakelsen i IS besto i å fremme organisasjonens budskap, blant annet ved å oppfordre til terrorhandlinger i sosiale medier.

Han nektet straffskyld for alle forhold i tiltalen da ankebehandlingen startet i fjor høst.

Straffen er langt på vei i tråd med påstanden aktor, statsadvokat Geir Evanger, la ned da saken gikk for lagmannsretten. Høyesterett gir veiledning i hva som må til for at en oppfordring skal kunne regnes som forsøk på medvirkning.

I ett av tilfellene, der mannen hadde omfattende kontakt over nettet med en britisk kvinne, mente lagmannsretten at han medvirket psykisk til hennes forsøk på å begå en terrorhandling. Hun ble i fjor dømt til fengsel på livstid for å ha planlagt og forberedt et selvmordsangrep mot St. Pauls katedral i London.

PST har funnet betydelige mengder med kommunikasjon fra 25-åringen på mobilen hennes. Han hevdet i retten at han ikke hadde noe kunnskap om hva hun hadde fore, og forklarte at de to hadde planer om å gifte seg.

Da mannen ble stanset på Stansted flyplass i 2019, fant britisk politi «store mengder ekstremistisk materiale» som knyttet ham til IS. Han skal ha vært medlem av 37 ulike grupper som kunne kobles direkte til ekstremistgruppa.

– NNs (tiltalte, red.anm.) aktivitet på internett må anses som et viktig bidrag til opprettholdelsen av terrororganisasjonen IS, etter at den i hovedsak var militært nedkjempet i mars 2019. NN fremstår å ha hatt en viktig rolle i organisasjonen, heter det i lagmannsrettsdommen.

Han ble sterkt radikalisert i 2018, ifølge Høyesterett: «Gjennom sin aktivitet på internett støttet han ytterliggående salafistiske predikanters syn på islam, inkludert behovet for voldelig «hellig krig» der terrorangrep er et sentralt virkemiddel».

– Det avgjørende var om hans forsett om at terrorhandlingene han oppfordret til, ville bli fullbyrdet, var konkretisert nok blant annet når det gjaldt tid og sted til at han kunne dømmes for forsøk på medvirkning til terrorhandlingene. Høyesterett kom, i motsetning til lagmannsretten, til at forsettet var tilstrekkelig konkretisert, skriver domstolen i et sammendrag.

Mannen er også domfelt for å ha deltatt i terrorgruppa IS, samt for å ha delt bombeoppskrifter og propaganda for IS.

Flere nyheter: