reklame for Sheiken Bowling
Menu
Advokat Bernt Heiberg er forsvarer for Andrej Jakunin som er pågrepet for droneflyging på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Pool / NTB

Høyesterett skal avgjøre om dronesiktede Andrej Jakunin kan løslates

Lagmannsretten ville løslate dronesiktede Andrej Jakunin, som ble pågrepet i forrige uke. Etter at PST anket blir han likevel holdt i varetekt.

Av NTB | 27.10.2022 18:21:00

Kriminalitet og rettsvesen: – Kjennelsen vil bli anket og vi ber om oppsettende virkning, sier informasjonsdirektør Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Jakunins forsvarer Bernt Heiberg sier til NTB at lagmannsretten har gitt PST medhold i oppsettende virkning, som betyr at Jakunin ikke blir sluppet fri før Høyesterett har sagt sitt.

47-åringen ble i Vestre Finnmark tingrett onsdag i forrige uke varetektsfengslet i to uker, men anket fengslingen til Hålogaland lagmannsrett.

Lagmannsretten avgjorde torsdag at de vil løslate Jakunin.

Heiberg reagerer sterkt på lagmannsrettens beslutning om oppsettende virkning, og håper å få den omgjort.

– Når lagmannsretten finner at en handling ikke er straffbar, bør det ikke gis oppsettende virkning. Vi kommer til å begjære beslutningen omgjort av Høyesteretts ankeutvalg umiddelbart, sier han.

Advokaten hevder det sjelden gis oppsettende virkning i saker hvor retten har konkludert med at en handling ikke rammes av norsk straffelov.

Foruten Jakunin er tre andre russere pågrepet og varetektsfengslet for droneflyging i Norge.

– Jeg er skuffet over at påtalemyndigheten har anket avgjørelsen fra lagmannsretten, sier Jakunin.

Han sier han har gjort sitt ytterste for å hjelpe politiet med å opplyse saken, og sier han er trygg på at han ikke vil bli kjent skyldig i en eventuell rettssak.

– Skulle saken min gå videre til retten, er jeg overbevist om at min uskyld vil være åpenbar for retten. Mitt juridiske team og jeg vil vise at det er hevet over enhver tvil at jeg var på ferie i Norge og at det ikke er straffbart å fly en hobbydrone, sier han.

Derfor mener han at forbudet mot å fly drone for russere ikke gjelder ham.

– Jeg er en britisk statsborger som har gyldig droneoperatørlisens og pilot-ID utstedt av britiske myndigheter. Jeg fløy og opererte en lett, ikke-kommersiell drone mens jeg seilte rundt Spitsbergen, sa Jakunin i en pressemelding sendt ut av hans forsvarere mandag.

Han omtaler droneflygingen som hobbyflyging og erkjenner ikke straffskyld.

Torsdag uttaler han seg i en ny pressemelding, via forsvarer John Christian Elden.

Han viser til at etter lagmannsrettens vurdering, er det ikke straffbart å fly fritidsdrone i Norge.

– Følgelig kan ikke Jakunin mistenkes for å ha brutt noen lov, og må løslates, sier Elden.

Andrej Jakunin, som er sønn av en russisk forretningsmann med bånd til Vladimir Putin, ble pågrepet i Hammerfest mandag i forrige uke, siktet for droneflyging på Svalbard.

Kjennelsen i Hålogaland lagmannsrett ble avsagt under dissens. To av tre lagdommere mener at privatpersoners droneflyging ikke omfattes av sanksjonene mot Russland.

Torsdag kommenterer Jakunin selv PSTs anke i en pressemelding via forsvarerne sine.

Tidligere har Jakunin, som har både britisk og russisk statsborgerskap, gjort det klart at han anser seg selv for å være britisk.

John Christian Elden, som forsvarer Jakunin sammen med Bernt Heiberg, sa seg tidligere torsdag godt fornøyd med lagmannsrettens kjennelse.

Flere nyheter: