reklame for Sheiken Bowling
Menu
Skuffelsen var store blant Fukushima-ofrene etter kjennelsen i Japans høyesterett fredag. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

Høyesterett i Japan: Fukushima-ofre kan ikke kreve erstatning fra regjeringen

De som ble evakuert etter atomulykken i Japan i 2011, kan ikke kreve erstatning fra regjeringen, ifølge landets høyesterett.

Av NTB | 17.06.2022 14:00:55

Økonomi og næringsliv: Kjennelsen fredag er den første i Japans høyeste domstol om Fukushima-ulykken. Mange av dem som måtte evakuere, reagerte med stor skuffelse.

– Jeg tror ikke dommerne forsto, eller engang forsøkte å forstå, vår smerte, sa Seiju Nanbara (62).

Atomkraftverket Fukushima Daiichi ble påført store skader av den massive tsunamien som rammet Japan 11. mars 2011. Det ble store radioaktive utslipp, og over 160.000 mennesker måtte evakuere.

Dommerne i høyesterett mener skadene ikke var til å unngå, selv om den daværende regjeringen hadde stilt strengere krav til kraftselskapet som drev anlegget.

Dermed vil det kun være mulig å rette erstatningskrav til kraftselskapet Tepco. Kjennelsen opphever flere tidligere rettsavgjørelser som konkluderte med at også regjeringen har et erstatningsansvar.

Tsunamien i 2011 ble utløst av et av de kraftigste jordskjelvene som noen gang er registrert i verden. Over 15.000 mennesker omkom, de aller fleste som følge av drukning.

(©NTB)

Flere nyheter: