Menu
Kontoen til kvinnen i 70-årene ble tappet for over 150.000 kroner etter at hun ble utsatt for såkalt «Olga-svindel». Høyesterett har kommet fram til at banken må dekke det meste av kvinnens tap. Foto: Berit Roald / NTB

Høyesterett: Bank må betale etter «Olga svindel»

Høyesterett har bestemt at banken må betale etter at en eldre kvinne ble utsatt for såkalt Olga-svindel.

Av NTB | 14.09.2022 12:21:18

Kriminalitet og rettsvesen: Kontoen til kvinnen i 70-årene ble tappet for over 150.000 kroner etter at hun ble utsatt for såkalt «Olga-svindel».

Metoden retter seg mot eldre. Svindlerne ringer opp kundene, sier de er fra banken deres og forsøker å hente ut koder, passord og sensitive opplysninger.

Finansklagenemnda mente banken skulle erstatte tapet, men banken fulgte ikke nemndas avgjørelse – og dermed endte saken i retten.

Banken mente kvinnen handlet med forsett da hun oppga opplysninger om kontoen sin på telefonen – og at hun dermed måtte dekke tapet selv.

Kvinnen tapte i tingretten, vant i lagmannsretten, men banken anket til Høyesterett. Tirsdag kom Høyesterett fram til at anken forkastes.

Kvinnen må betale 12.000 kroner i egenandel, men slipper å betale resten av tapet.

Høyesterett mener at det kreves at kunden også må ha vært klar over pliktbruddet for å bli ansvarlig for hele tapet. «Når hun ikke var klar over pliktbruddet, handlet hun heller ikke forsettlig», skriver Høyesterett.

(©NTB)

Flere nyheter: