Menu
Illustrasjonsfoto fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen: Foto: Carina Johansen / NTB

Høyeste oljepris på mer enn sju år

Oljeprisen steg tirsdag til det høyeste nivået på over sju år. Nordsjøoljen ble omsatt for mer enn 88 dollar fatet.

Av NTB | 18.01.2022 10:21:06

kriminalitet og rettsvesen: Samtidig steg prisen på amerikansk lettolje til 85,7 dollar per fat. For begge oljevariantene var prisnivået det høyeste siden høsten 2014.

Prisveksten skyldes forventninger om økt etterspørsel, mindre bekymring for koronavarianten omikron og geopolitiske gnisninger.

Markedsaktørene er blitt stadig sikrere på at etterspørselen vil øke etter hvert som verden og den økonomiske aktiviteten normaliseres. Så langt i år har oljeprisen steget over 10 prosent.

Angrepene utløste bekymring for eksporten fra de store oljeprodusentene rundt Persiabukta.

Stigende oljepris gir større inntekter for oljeprodusenter blant annet i Norge. Høyere inntekter i petroleumsnæringen kan også bidra til å løfte verdien av norske kroner, påpeker sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

– Til tross for en heller ruglete start på børsåret 2022 kan man gjennom store daglige svingninger skimte en styrkende tendens for krona, skriver hun i sin morgenrapport tirsdag.

– Tiden er i ferd med å løpe ut for forhandlerne, noe som øker risikoen for en forverring av sikkerhetsklimaet i regionen, påpeker han.

Kjersti Haugland viser i tillegg til at de oljeproduserende landene i Opec+ har problemer med å øke produksjonen slik de har planlagt.

Samtidig som oljeprisene stiger, er det usikkerhet rundt aksjemarkedene og den videre økonomiske utviklingen. Hvis økt inflasjon førere til raskere renteøkninger, kan det svekke den økonomiske veksten og utsiktene for aksjemarkedene.

Det siste prishoppet kom etter at Houthi-opprørerne i Jemen tok på seg skylden for droneangrep i Abu Dhabi, hovedstaden i De forente arabiske emirater. Ett av målene var et oljeanlegg der tre mennesker ble drept og flere andre såret.

Også striden rundt Irans atomprogram har betydning for oljeprisen, ifølge Torbjørn Soltvedt fra selskapet Verisk Maplecroft.

(©NTB)

Flere nyheter: