Menu
Svenskene opplever nå den høyeste prisveksten på 30 år. Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB

Høyere prisvekst enn ventet i Sverige

Inflasjonen var på 8,5 prosent i Sverige i juni. Det er et nivåe som var høyere enn ventet og det høyeste nivået siden juli 1991.

Av NTB | 14.07.2022 09:10:50

Økonomi og næringsliv: Den årlige prisveksten var ventet å være på 8,1 prosent. Den fortsetter å stige, slik den også gjør i mange andre land i verden.

Den svenske inflasjonen var på 7,2 prosent i mai og fikk et kraftig hopp til juni.

– Prisøkningen kommer til å kjennes på husholdningenes lommebøker, sier sjefanalytiker Torbjörn Isaksson i Nordea.

– Det er en tøff tid i vente, legger han til.

Ifølge Isaksson vil sentralbanken mest sannsynlig gå raskt videre med to renteøkninger på 0,5 prosentpoeng. Ifølge ham blir den første hevingen allerede i september.

– For dem som har lån, øker også renteutgiftene ganske raskt nå, sier han.

Nivået på prisveksten i Sverige har ikke vært høyere på over 30 år.

Prisvekst på matvarer, strøm og drivstoff var det som påvirket inflasjonen mest. Prisen på for eksempel kaffe har steget med 50 prosent siden juni 2021.

– Prisøkninger for møbler, hotell- og restaurantbesøk, fritids- og kulturtjenester og personlig hygiene påvirket også inflasjonen i juni, skriver det svenske statistikkbyrået SCB i en pressemelding.

Også Finland opplever nå sjelden høy prisvekst. I juni var inflasjonen på 7,8 prosent, som er det høyeste nivået siden 1984.

Prisveksten steg med 0,8 prosentpoeng fra mai da inflasjonen var 7 prosent. Årsaken er økte priser på energivarer og mat.

(©NTB)

Flere nyheter: