reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Toppsjefene Jeff Bezos fra Amazon, Tim Cook fra Apple, Sundar Pichai fra Google og Alphabet og Mark Zuckerberg fra Facebook avgir forklaringer i en kongresshøring onsdag om selskapenes markedsposisjon. Foto: Pablo Martinez Monsivais, Evan Vucci, Jeff Chiu, Jens Meyer / AP / NTB scanpix

Høring i Kongressen: – IT-gigantene har for mye makt

Amazon, Apple, Google og Facebook anklages i en høring i Kongressen for å ha en for dominerende markedsposisjon, som styrkes ytterligere av koronakrisen.

Av NTB | 29.07.2020 20:34:27

Vitenskap og teknologi: – Hvorvidt det er ved å gi utelukkende forrang til egne produkter, konkurranseskadelig prissetting eller gjennom krav om merkjøp, har de dominerende plattformene utøvd makt på destruktive og skadelige måter for å vokse, sa den demokratiske kongressrepresentanten David Cicilline onsdag.

– For å si det enkelt, de har for mye makt, la han til. Cicilline tror koronapandemien og de økonomiske ringvirkningene den har utløst, kan gjøre IT-gigantene enda mer dominerende.

Lederne for alle de fire selskapene – Apples Tim Cook, Amazons Jeff Bezos, Facebooks Mark Zuckerberg og Google og Alphabets Sundar Pichai – deltok under høringen i den amerikanske Kongressen via videolink.

Både Cook og Pichai understreket viktigheten av selskapenes gode forhold til den amerikanske befolkningen.

– En av de viktige måtene vi bidrar på, er ved å skape produkter som hjelper amerikanske brukere i store og små øyeblikk, uansett om de ser etter en raskere vei hjem, lærer og lager mat med Youtube-videoer eller jobber med å utvikle små bedrifter, sa Pichai.

Jeff Bezos framhevet også hvordan han påtok seg stor risiko da han startet Amazon.

– Jeg gikk fra en stabil jobb til en garasje i Seattle for å finansiere oppstartsselskapet mitt, fortalte Bezos, som i dag er verdens rikeste mann.

Google har måttet forberede seg på spørsmål om hvordan selskapets ulike virksomheter gir forrang til hverandre og utelukker andre tilbydere.

David Cicilline leder en komité i Representantenes hus med ansvar for saker som angår kartellvirksomhet i næringslivet. Alle de fire IT-gigantene beskyldes for å ha oppnådd for dominerende posisjoner i markedene der de opererer.

En av IT-gigantenes mange kritikere er USAs president Donald Trump, som anklager dem for å ha en politisk slagside og drive sensur. Han advarte onsdag på Twitter om at han kan bruke sin makt som president til å utstede dekreter for å regulere selskapene strengere – dersom ikke Kongressen gjør det.

Da Zuckerberg fikk ordet, kalte han Facebook et selskap som er stolt av å være amerikansk, og som har vært avhengig av amerikanske lover som legger til rette for konkurranse og innovasjon.

I forkant av høringen har kritikere av IT-gigantene håpet på økt søkelys på ulike metoder de angivelig bruker for å undergrave fri konkurranse.

(©NTB)

Flere nyheter: