reklame
Menu
Horace Engdahl var ikke ønsket som medlem da det ble etablert en ny Nobelkomité for to år siden. Men når komiteen kun skal ha interne medlemmer fra Svenska Akademien, kan han igjen være aktuell. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Horace Engdahl kan gjøre comeback i Svenska Akademien

Svenska Akademien gjenetablerer Nobelkomiteen uten eksterne medlemmer. Det åpner for at omstridte Horace Engdahl kommer tilbake.

Av NTB | 20.10.2020 15:38:11

Sport: Medlemmene i Nobelkomiteen skal imidlertid ikke sitte på livstid slik de gjorde tidligere. Nå velges de kun for en periode på tre år med mulighet for forlengelse i ytterligere tre år.

Etter krisen i Svenska Akademien, som endte med full splittelse og en voldtektsdom mot ektemannen til ett av medlemmene, ble det bestemt at komiteen som tildeler litteraturprisen også skal bestå av eksterne medlemmer. Nå er det meningen at de eksterne medlemmene skal byttes ut med eksterne eksperter, som komitémedlemmene skal rådføre seg med på språkområder som de selv ikke behersker.

Svenska Akademiens leder Anders Olsson utelukker ikke at Engdahl kan komme tilbake til komiteen når den gamle modellen nå delvis gjeninnføres.

– Det er ikke umulig at Horace Engdahl kommer tilbake. Vi har en bevegelse i den nye komiteen så jeg utelukker ikke at han kan komme inn igjen i arbeidet, sier Olsson.

Etter turbulensen i Svenska Akademien krevde Nobelstiftelsen sommeren 2018 etableringen av en ny Nobelkomité med medlemmer som ikke var «direkte kompromitterte» av konflikten. Etter fem måneder med diskusjoner var det enighet om en komité med fem eksterne og fem interne medlemmer.

Engdahl var i utgangspunktet påtenkt som ett av medlemmene, men han ble tvunget ut på grunn av sin rolle i konflikten året før. Han har tidligere vært komiteens faste sekretær. I et avisinnlegg våren 2018 skrev han at den daværende faste sekretæren Sara Danius var den dårligste i Akademiens historie.

Danius trakk seg fra komiteen i forbindelse med konflikten og døde i oktober i fjor etter lang tids sykdom.

(©NTB)

Flere nyheter: