Menu
Alle som kommer til Norge må ta koronatest innen 24 timer, men så langt sjekker ingen om det faktisk blir gjort. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Høie vil ta stikkprøver for å sjekke om reisende til Norge tar koronatest

Helseminister Bent Høie vil at kommunene skal ta stikkprøver for å sjekke om reisende til Norge faktisk tar koronatest innen 24 timer, slik de er pålagt.

Av NTB | 12.01.2021 02:08:08

Fritid: – Straffen for å bryte forskriften, kan være opp mot 20.000 kroner i bot, sier Bent Høie (H) til VG.

Fra og med lørdag 2. januar ble det obligatorisk å teste seg for alle som kommer til Norge fra utlandet. Testen må skje på grensen eller i kommunen man kommer til innen 24 timer.

Men systemet er tillitsbasert og mandag skrev VG at 42 prosent av alle som landet på Gardermoen fra utlandet ikke testet seg på grensen.

Kommunene har ingen oversikt over hvem som har testet seg ved ankomst. Innreiseregisteret er ikke koblet til MSIS, Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer.

– Vi skal jobbe hardt for å gjøre kontrollregimet enda enklere. Det er viktig å få på plass gode systemer raskt. Her ser vi på ulike løsninger, sier helseminister Høie til VG.

Han påpeker at kommunene har tilgang til MSIS og innreiseregisteret.

– Jeg vet det er arbeidskrevende, men det er en veldig god investering å ta stikkprøver i begge systemene og sørge for at de som ikke tester seg innen 24 timer, blir bøtelagt, sier Høyre-statsråden.

Høie minner også om at kommunene har fått 300 millioner kroner fra staten for å drive kontrollvirksomhet.

(©NTB)

Flere nyheter: