reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener sykehusene nå kan gå over til mer normal drift. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Høie vil ha sykehusene tilbake til normal drift

Helseminister Bent Høie (H) mener at koronasituasjonen i Norge nå er såpass oversiktlig at sykehusene kan gå over til mer normal drift.

Av NTB | 16.04.2020 07:32:27

Medisin og helse: – Det vil ha store helsemessige konsekvenser dersom vi ikke gjennomfører viktige undersøkelser og operasjoner på andre pasienter. Nå har vi en mer oversiktlig situasjon, og da kan vi ikke skyve på pasienter som også trenger nødvendig hjelp, sier Høie til NRK.

Han understreker at koronaberedskapen fortsatt skal opprettholdes, men vil gi sykehusene i oppdrag å gå over til mer normal drift der det er mulig.

Tiltakene må ikke skape større problemer enn pandemien

En problemstilling nå er at sykehuskøene kan vokse raskt og at tiltakene kan skape større problemer enn de løser – og pasienter blir skadelidende.

– Det tenker vi mye på, for det kan ikke være slik at pasienter ikke får behandling for en alvorlig sykdom, sier administrerende direktør Olav Klausen i Helse Fonna til Radio Haugaland.

LES OGSÅ: Sykehuskøene vokser under koronakrisen

Høies budskap gjelder også de kommunale helse- og omsorgstjenestene.

– Vi bør begynne å behandle pasienter på en mer vanlig måte igjen, slik at mange av dem som har fått utsatt sine timer og operasjoner, blir innkalt og får gjennomført det de skal gjøre, og ikke minst at skolehelsetjenesten og helsetjenesten for ungdom igjen begynner å jobbe som vanlig, sier han.

Over 250.000 pasienter har fått sykehusavtaler utsatt og satt på vent som følge av koronasituasjonen, og mange pasienter har også droppet å gå til fastlegen, noe Høie nå mener det er trygt å gjøre så lenge man følger helserådene, som blant annet går ut på at hvis man har symptomer på covid-19, skal man først ta telefonisk kontakt.

(©NTB)

Flere nyheter: