reklame for Utvik Autoservice
Menu
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) tviler på at det vil komme en ny runde med stengte skoler og barnehager. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Høie tviler på ny runde med stengte skoler og barnehager

Selv om koronapandemien blusser opp igjen, er det lite sannsynlig at skoler og barnehager nok en gang blir stengt, sier helseminister Bent Høie (H).

Av NTB | 08.05.2020 19:32:40

Sosiale forhold: – Vi har enda mer kunnskap enn vi hadde tidligere, så fremover vil vi nok bruke andre tiltak og virkemidler for å hindre smittespredning, sa Høie på regjeringens daglige koronapressekonferanse fredag.

Det er det tydeligste signalet regjeringen har kommet med så langt om hvor langt de er villige til å gå for å bremse spredningen av koronaviruset.

Ifølge Høie vil man framover satse mer på å slå ned utbrudd gjennom lokale tiltak, for eksempel om det blir påvist smitte på en skole.

– Da vil vi se på om vi må stenge hele skolen eller kun en avdeling, men det er noe annet enn å stenge ned alle landets skoler og barnehager, sier helseministeren.

Men dersom det oppstår en situasjon med kraftig økning i antall syke og mangel på intensivplasser på sykehusene, kan det imidlertid bli nødvendig å stramme inn på tiltakene, noe som kan få konsekvenser for økonomi og arbeidsledighet, framholdt Høie da regjeringen presenterte veikartet for gjenåpningen torsdag.

– Men det vi planlegger for, er å ha kontroll på smittespredningen, understreket han.

Høie har imidlertid ingen planer om å sette ut politi eller vektere for å passe på at folk oppfører seg forsvarlig.

– Det er ikke sånn vi gjør det i Norge. Vi gjør det gjennom å være enige om at det å holde avstand og opptre i mindre grupper er det som tjener oss alle sammen. Det har vi vist at vi er ganske flinke til, og det tror jeg også vi skal klare 17. mai, sier han.

Høie har heller ingen tro på at Norge med tiden vil komme på nivå med Sverige når det gjelder koronadødsfall, slik WHO-rådgiver og tidligere statsepidemiolog i Sverige Johan Giesecke spådde fredag. Sverige har om lag sju ganger så mange dødsfall som Norge, målt mot folketall.

– I Norge har vi lagt opp til en strategi der vi skal ha kontroll på smittespredningen, og derfor tror jeg ikke vi kommer til å ende opp der han sier, framholder Høie.

Men økningen er marginal, understreker avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Det er ikke noe jeg er veldig urolig for, sier hun til NTB.

Fredag var 61 koronapasienter innlagt på sykehus. Det er to færre enn dagen før.

12. mars innførte regjeringen de mest inngripende tiltakene i fredstid. Åtte uker senere var et veikart for en tilnærmet full gjenåpning på plass.

Høie oppfordrer igjen innstendig folk til ikke å glemme de grunnleggende smittevernrådene og holde avstand. Den første store testen kommer med 17. mai-markeringen allerede om en uke. Selv om årets barnetog er avlyst, kan det likevel tenkes at folk vil trekke mot sentrum i de store byene.

Det mye omtalte R-tallet, som viser hvor mange én koronainfisert smitter, steg fredag til 0,55 etter å ha vært nede på 0,49 torsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: