reklame for Utvik Autoservice
Menu
Prisene på munnbind har den siste tiden skutt i været. Regjeringen har ingen planer om å dele ut gratis munnbind, noe opposisjonen er skuffet over. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Høie: Planlegger ikke gratis munnbind – Rødt og SV er skuffet

Det er ikke planlagt å dele ut gratis munnbind, sier helseminister Bent Høie (H). Opposisjonen mener at munnbind burde deles ut gratis til folk med dårlig råd.

Av NTB | 14.08.2020 16:02:50

Medisin og helse: – Norge har gode lagre av medisinske munnbind for bruk i helsetjenesten. Og det er også en viktig beredskap som er prioritert først, sa Høie.

– Nå sier Apotekforeningen at de har god tilgang til munnbind, og anbefalingene her gjelder i et begrenset område av Norge og i en begrenset situasjon. Så da er det viktig at andre som ikke har behov for munnbind, ikke går og kjøper munnbind, understreket han.

– Jeg frykter at vi får et klasseskille der smittefaren på for eksempel Oslo øst er større enn på vestkanten, fordi mange på østkanten ikke har råd til de engangsmaskene som er best, opplyser Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

– Når vi trenger at alle må bruke munnbind, må alle ha råd til munnbind. Dette er åpenbart. Staten har rett og plikt til å tilby varer som er viktige for folkehelsa, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

– Det er ekstra urettferdig at alle dem i lavlønnsyrker må bære den økonomiske belastninga av regjeringas smittevernregler, sier Nord.

Fagforbundet har krevd at regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet sørger for gratis munnbind til blant andre ansatte i helsevesenet, barnehager, skoler, renhold, renovasjon, tjenesteytende yrker, skoleelever og studenter.

Både SV og Rødt er skuffet, og de mener at munnbindene burde være gratis.

Også Fagforbundets leder Mette Nord er skuffet, og hun peker på at mange av deres medlemmer i helsevesen og velferdstjenester er avhengige av kollektivtrafikk.

(©NTB)

Flere nyheter: