Menu
Bent Høie (øverst t.h.) følger den første koronavaksineringen i Norges historie via videolink. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Høie: – Gir håp om at det vil gå raskere å utvikle vaksiner i framtida

Den raske framstillingen av koronavaksinen er ikke noen grunn til å droppe styrking av pandemiberedskapen i framtida, mener helseminister Bent Høie (H).

Av NTB | 27.12.2020 15:23:18

Medisin og helse: – En stor seier for vitenskapen og det internasjonale samarbeidet, kalte både statsminister Erna Solberg (H) og helseministeren Pfizer-vaksinen som ble satt i armen til 67 år gamle Svein Andersen på Ellingsrudhjemmet i Oslo søndag.

Høie mener det er historisk at man har klart å utvikle en vaksine i løpet av ett år etter at viruset ble oppdaget. Tidligere har dette gjerne tatt lengre tid.

Både Pfizer/BioNTech-vaksinen som er tatt i bruk i Norge nå, og Moderna-vaksinen som venter på godkjenning fra EUs legemiddelverk EMA, er såkalte mRNA-vaksiner, som fungerer annerledes enn tradisjonelle vaksiner. De inneholder genetisk kode som trener immunsystemet til å kjenne igjen spike-proteinet på overflaten av viruset.

Tross den raske utviklingen, advarer Høie mot å være for avhengige av mRNA-vaksinene.

– Vi må også styrke pandemiberedskapen basert på de erfaringene vi har fått gjennom denne pandemien, sier helseministeren.

Han mener situasjonen er håndtert betydelig bedre enn ebolaepidemien i 2015, men at det også vil være læringspunkter denne gangen.

(©NTB)

Flere nyheter: