Menu
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har i et brev til kommunene bedt om at de forbereder seg på gjenåpning. Foto: Ali Zare / NTB

Høie ber kommunene være forberedt på gjenåpning

Helseminister Bent Høie (H) ber kommunene være forberedt på gjenåpning av landet fra og med 24. september.

Av NTB | 22.09.2021 17:52:20

Medisin og helse: Det fremgår i et brev som Helsedepartementet har sendt til landets kommuner.

Der bes kommuner som fremdeles behøver koronatiltak, om å lage egne koronaforskrifter som skal kunne tres i kraft allerede fra fredag denne uka.

Det var VG som først omtalte saken.

– Samtidig som vi sendte brevet til alle kommunen, e la vi ut en nyhetssak om det på regjeringen.no. Alt dette skjedde på mandag. Det er dermed ingen dramatikk i dette, det skulle bare mangle at vi forbereder gjenåpningen av Norge, sier Korkunc.

– Når vi etter hvert går over til «En normal hverdag med økt med beredskap», opphører de fleste reglene i covid-19-forskriften. Noen kommuner kan likevel ha behov for lokale forskrifter. I brevet oppfordrer vi kommunene som har behov for det til å starte dette arbeidet så snart som mulig, slik at eventuelle lokale forskrifter om nødvendig kan vedtas med virkning fra 24. september, legger han til.

Også kommunalsjef for helse og mestring i Larvik, Guro Winsvold, stiller seg positiv til datoen som er satt.

– Dette er vi i god rute med å gjøre. Onsdag neste uke skal vi ha beredskapsmøte, og der skal vi ha en total gjennomgang av beredskapssituasjonen i kommunen, sier Winsvold til Østlands-Posten.

Kommunedirektør i Trondheim kommune, Morten Wolden, kaller det for en gladnyhet for de fleste. Men han legger til at kommunen hadde forventet at gjenåpningen skulle bli noe senere.

– Det kom litt overraskende og bardust på. Samtidig har det vært en hektisk møteaktivitet før denne nyheten kom. Men jeg synes det er litt kort tidsfrist. Vi er forberedt på å måtte iverksette ny, lokal forskrift på kort tid, og formannskapet kan møte på to timers varsel, sier Wolden til Adressa.

– Det var viktig for oss at det ble satt en konkret frist som kommunene kunne forholde seg til, at det ble akkurat fredag 24. september er tilfeldig, sier han.

Fra 27. september blir kravene til kommunenes koronaoppfølging, i den såkalte TISK-strategien, nedjustert. TISK står for testing, isolering, smittesporing og karantene.

Nedjustert TISK innebærer at færre må gå i karantene, og at kommunene i mindre grad skal drive med smittesporing.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) sier til NTB at brevet ble sendt til kommunene som et ledd i forberedelsene til overgangen til «En normal hverdag med økt beredskap», og at det er en oppfølging av et møte de hadde med alle kommunene sist fredag.

– Vi er relativt forberedt på at det nærmer seg, og vi er kjempeglade for dette, sier ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (H), til Fædrelandsvennen. Han tror ikke det blir problematisk for Kristiansand å klare seg på egen hånd med lokale tiltak den dagen de nasjonale restriksjonene opphører.

Korkunc sier Helse- og omsorgsdepartementet var opptatte av å finne en konkret dato.

Flere nyheter: